Recent politicienii germani i-au cerut presedintelui francez Fracois Hollande sa grabeasca aplicarea unor masuri menite sa accelereze ritmul economic, o serie de voci au criticat acest apel spunand ca nu Franta, a doua cea mai mare economie europeana, este responsabila pentru situatia economica actuala.
Sefii celor mai mari companii din Franta nu sunt de cord cu aceasta varianta, sustinand aplicarea imediata a unor masuri pentru accelerarea ritmului economic. In caz contrar, economia tari risca in 2013 si 2014 o scadere drastica fapt care ar duce la o situatie similara cu cea din Spania sau Italia. Conform statisticilor actuale, Franta pierde teren in fata tuturor vecinilor, iar daca nu se iau masuri ferme si rapide, rezultatele vor fi dezastruoase.
La sfarsitul lunii trecute, un grup compus din 98 de directori din fruntea celor mai mai importante companii din Franta, a publicat o scrisoare deschisa catre presedintele Hollande in care acuzau cheltuielile excesive din sectorul public. Acestea ajung la 56% din produsul intern brut, iar suma nu mai poate fi suportata de economia slabita a Frantei.
Nemultumirile companiilor franceze nu sunt noi. Impozitele si taxele excesive impuse pentru protectia sociala dauneaza grav profitabilitatii companiilor, mai ales intr-un mediu economic aflat in criza. Companiile sunt nevoite sa dea catre stat mai mult de jumatate din salariul brut al fiecarui angajat, ceea ce presupune un efort financiar considerabil daca se doreste mentinerea competitivitatii si motivarea fortei de munca. Franta este pe locul al doilea in Europa, dupa Belgia in cea ce priveste costurile ridicate cu forta de munca.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro