Sectorul rezidential, mai profitabil decat bancile

19 septembrie 2006

Investitiile in sectorul rezidential sunt atractive pentru fondurile private de investitii, deoarece profitul generat de acestea este superior celui obtinut din dobanzile depozitelor bancare. Potrivit datelor furnizate de compania de imobiliare CB Richard Ellis, una din principalele tendinte ale pietei este determinata de cererea de apartamente in cladirile noi din cadrul... unor proiecte rezidentiale importante, care sunt situate in cartiere rezidentiale foarte populate.
 
Cresterea sustinuta a segmentului apartamentelor pentru populatia cu venituri medii a fost determinata in principal de dezvoltarea rapida a creditelor ipotecare si de cresterea puterii de cumparare. Alti factori importanti au fost reprezentati de modificarea comportamentului clientilor (orientare catre calitate si valoare) si de slaba calitate a stocului de apartamente vechi existent.
 
In prima jumatate a anului 2006 s-a inregistrat o cerere relativ crescuta pentru complexuri de vile si apartamente noi, au relatat analistii CB Richard Ellis. Cele mai solicitate au fost cladirile rezidentiale cu regim mic de inaltime, situate in zonele centrale si de nord ale Bucurestiului. In ultimii ani, aceste tipuri de proprietati au fost achizitionate in special pentru uz personal, insa in prezent sunt privite si ca oportunitati de investitii.
 
In ultimul an, apartamentele s-au scumpit cu 10-15%

Piata este dominata de antecontracte de vanzare si inchiriere pentru apartamentele din noile proiecte rezidentiale. In ultimul an, preturile de vanzare au crescut cu aproximativ 10-15%. Pretul pentru noile unitati rezidentiale situate in zonele centrale si de nord variaza intre 1.500-2.500 euro/mp, calculat la suprafata construita. Pentru proiectele situate in zone secundare destinate populatiei cu venituri medii, preturile variaza intre 850 si 1.500 euro/mp.
 
Chiriile pentru proprietatile rezidentiale de lux s-au mentinut la un nivel constant datorita scaderii usoare a cererii si ofertei in prima jumatate a lui 2006. Chiria pentru un apartament de lux cu 2-3 dormitoare, situat in zona de nord a Bucurestiului, poate atinge 3.000 euro/luna si 5.000-7.000 euro/luna pentru vile.
 
Previziuni pentru 2006-2007

Piata rezidentiala va continua sa se dezvolte, in special pe segmentul destinat populatiei cu venituri medii. Mai multe proiecte sunt propuse spre finalizare in urmatoarele 24 de luni. Se prevede ca preturile de vanzare pentru acestea vor ramane stabile, cu scurte perioade de fluctuatie (5%-10%), in functie de volumul ofertei si de reglementarile Bancii Nationale privind creditele ipotecare si imobiliare.

Analistii companiei CB Richard Ellis estimeaza ca preturile de vanzare si de inchiriere pentru proprietatile de lux se vor mentine la acelasi nivel in a doua jumatate a anului 2006. Acest segment va continua sa atraga dezvoltatori si investitorii ca urmare a prognozelor optimiste privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro