Se va diviza Google? Parlamentul European a votat separarea serviciilor de cautare pe internet de cele comerciale

Categorie: Afaceri

Desi numele companiei americane nu a fost mentionat in mod direct, se pare ca gigantul Google va fi cel mai afectat de decizia istorica luata de Parlamentul European. Cu o majoritate absoluta de voturi (450 pro, 173 contra), oficialii de la Strasbourg au aprobat separarea serviciilor comerciale de cele asigurate de motoarele de cautare pe internet.

Compania Google este de patru ani subiectul unei investigatii antitrust in Europa, fara a se ajunge la o concluzie in acest caz pana in momentul de fata. S-ar putea totusi ca decizia Parlamentului sa incline balanta in mod considerabil in defavoarea Google. Comisia antitrust isi concentreaza investigatiile pe mai multe aspecte:

– Modul in care Google afiseaza serviciile de cautare, comparativ cu concurenta;

– Utilizarea de catre motorul de cautare a continutului altor site-uri web;

– Dominatia Google in ceea ce priveste advertisingul;

– Restrictiile pentru agentiile de publicitate in momentul transferarii campaniilor pe alte motoare de cautare.

Gigantul american a propus pana in prezent o serie de solutii pentru ajungerea la un consens, toate respinse insa de comisia care se ocupa de caz. Daca se vor constata nereguli, cea mai mare amenda care s-ar putea aplica ar atinge valoarea de 5 miliarde de dolari.

Opiniile specialistilor cu privire la decizia separarii serviciilor sunt impartite, multi fiind de parere ca este o incercare sustinuta de a opri dominatia Google pe piata europeana a motoarelor de cautare. Compania americana este lider absolut in aceasta privinta, 90% dintre cautarile online fiind realizate prin Google.

Reprezentantii companiei nu au comentat deocamdata votul Parlamentului European.

Sursa: Business Insider


Alte articole