Originea termenului nu este clara. Se discuta daca este vorba de un cuvant de origine francez, spaniol sau germanic. Ceea ce este mai mult sau mai putin clar este relatia sa cu alti termeni precum „distractie”, „rasfat” sau „prezent”, nimic de-a face cu „daruieste har” sau „da”, cum se foloseste in aceste vremuri. Cel mai vechi termen inregistrat este „regalerul” francez, legat de alti termeni precum sarbatoare sau divertisment.
Inw, cadourile originale ca baza a sistemului de clase egiptene:
Inw era obiceiul stravechi al Egiptului de a schimba cadouri originale intre oameni cu statut socioeconomic diferit. Acesta indeplinea diferite functii sociale, cum ar fi marcarea limitelor dintre diferite clase sociale si cresterea onoarei si respectului oricui le livreaza. Institutiile, cum ar fi templele religioase, au primit multe daruri pe care le-au impartit apoi in mica masura cu cei mai nevoiasi. Echivalentele si valoarea comparativa a cadourilor au fost guvernate de un sistem de valori abstracte.
Anul Nou in diferite culturi. „Celelalte Craciunuri” si cultura darurilor din lume:
Ca si in multe orase preindustriale, sezonul de primavara si plantare a fost o perioada de promisiuni de belsug si vreme buna, iar multe dintre aceste orase au profitat pentru a sarbatori inceputul anului cu Jarana si schimbul de daruri originale, in functie, desigur, de climatul lor particular. . Exemple de traditii bazate pe acesti parametri sunt Anul Nou Chinezesc, Anul Nou in Sri Lanka, Reneta Wepet in Egipt, Enqutatash etiopian, Hogmanay in Scotia s.a.
Fiecare parte cu particularitatile, datele specifice si modalitatile de a face lucrurile, dar cu o legatura comuna: darurile originale ca forma de interactiune sociala.
Hanukkah sau Craciun evreiesc.
Conform istoriei si legendei poporului evreu, in timpul ocupatiei grecesti a Israelului de catre Antiohul IV Epifan, s-a incercat prin elenizarea acestor forte cu elenizarea. Un grup de evrei, cunoscuti sub numele de Macabei, au reusit sa izgoneasca ocupantii si sa recastige Templul din Ierusalim. Pentru a sarbatori, au reluat Menorah, o sfanta candelabra cu sapte armate. Chestia este ca au avut ulei doar pentru a-l mentine sa arda o zi, dar s-a intamplat un miracol: candelabrul a ramas activ timp de 8 zile!
Aceasta legenda este scuza pentru una dintre cele mai vechi sarbatori si inca in vigoare astazi, Hanukkah, in care timp de 8 zile se schimba daruri originale si se transmite un mesaj de speranta acestui popor atat de pedepsit de istorie.
Sankars, cadouri pentru mame si copii:
Este un set de ritualuri hinduse care incep sa fie sarbatorite inainte de a se naste o viata noua. In a saptea luna de sarcina se sarbatoreste Simantonnaya , ceea ce inseamna „a satisface dorinta femeii insarcinate”. Acest ritual este inaintasul traditiei americane a „dusului bebelusului”, unde se fac cadouri mamei si a copilului nenascut. Internetul este o sursa imensa de cadouri pentru mama de care puteti profita.
Japonia, traditie si cadouri originale:
In Japonia, schimbul de cadouri este mai mult o obligatie sociala decat o sarbatoare in sine si este o parte fundamentala a culturii tarii.
Printre momentele in care oferirea unui cadou este o intrebare inevitabila, merita mentionat: in legatura cu platile extraordinare din decembrie si iunie, cand reveniti dintr-o calatorie, nunti, nasteri, schimbari de locuinta si munca etc.
Fiecare situatie are riturile, vremurile, formele si cadourile corespunzatoare si ar fi imposibil sa enumeram toti pasii de urmat in fiecare situatie specifica, dar as dori sa comentez modul corect de a accepta cadourile conform traditiei: acestea trebuie primite cu ambele maini, cu palmele in sus, cu o usoara inclinare si dupa ce le-au respins politicos de pana la trei ori.
Grecia si cultura schimbului de cadouri originale:
Darul din Grecia antica facea parte dintr-o datorie sau ritual religios sau social si avea ca scop sa indeparteze spiritele rele.
Momentul in care cadourile au devenit de o importanta sociala extrem de importanta a fost la aniversari. Copiii au primit inele din metal, buchete de flori si alte cadouri originale.
Saturnalia sau Craciunul Roman:
Conform legendei, zeul Saturn este expulzat de zeul Jupiter din tronul sau. Dupa aceea, Saturn ajunge in Italia initiata o epoca de aur in acele tari, fara sclavie si fara proprietate privata. Intre 17 si 23 decembrie, perioada mitica a fost amintita la Roma schimband cadouri originale (pliculete de nuc, lumanari sau papusi de lut), oprirea executiilor, jucand lumea cu capul in jos (sclavii au devenit stapani si invers) si permitand tot felul de debaucherie (jocuri de noroc, sex si bauturi diverse). Totul a fost consimtit si totul a fost iertat in acele zile.
Ca multe festivaluri ale antichitatii, a fost intim legata de fenomenul solstitiului de iarna: dupa ce a scurtat zilele din toamna, soarele ramane inca 3 zile in acelasi loc pe cer, in punctul cel mai jos, pentru a reveni la ridica-te mai tarziu, prelungind din nou zilele (triumful luminii asupra intunericului).
Soarele neinvins, o sarbatoare de origine siriana in onoarea zeului Mithras care a fost sarbatorit in acesti termeni, a fost adoptat la Roma in perioada imperiala si a fost germenul Craciunului nostru (nasterea). Dupa 3 zile de incertitudine lumina renaste, devenind Iisus Hristos reprezentantul Dumnezeului Soare, care a inviat din nou.
Ton galben sau Craciun musulman:
Tonul galben este o sarbatoare musulmana care este sarbatorita a treia luna din calendarul sau (care este lunar si, prin urmare, se schimba) in functie de presupusa aniversare a lui Mohamed. Sarbatoarea este diferita in fiecare tara, dar legatura comuna dintre diferitele moduri de punere in practica este, desigur, schimbul de cadouri originale.
Craciun si cadouri in orasele germanice.
Germanii, popoare razboinice in sine, au adoptat zeul roman Saturn si toata parafernalia lui fara mari probleme, dar cand crestinismul a venit sa-l inlocuiasca cu Iisus Hristos, germanii au rezistat, mutand vechiul lor Dumnezeu Saturn de un alt zeu al iconografiei crestine, Satana , care de-a lungul timpului a mutat de la Dumnezeu al intunericului si al iadului cu acel tip dolofan si amuzant pe nume Mos Craciun, pastrand ca da, obiceiul sanatos de a schimba cadouri originale, ornamente, copacul decorat si traditia de a ajunge bine .
Kwanzaa sau Craciunul afro-american:
Este sarbatoarea religioasa / laica a afro-americanilor sarbatorita intre 26 decembrie si 1 ianuarie. Acesta a fost sarbatorit pentru prima data in 1966, datorita unei probleme de identitate si de revendicare pentru oamenii negri din Statele Unite, care la acea vreme luptau pentru drepturile lor si priveau cu nostalgie trecutul lor african. Se bazeaza pe sapte principii de negru: Unitate, Autodeterminare, Responsabilitate, Cooperare, Scop, Creativitate si Credinta. Si, desigur, copiii au primit cadouri (orice scuza este buna pentru a da si a primi cadouri).
Spania, Cei Trei Regi si cadouri de Craciun:
Conform traditiei crestine, 3 magi veneau din tari indepartate pentru a distra noul zeu care tocmai s-a nascut, Iisus Hristos. Vrajitorul Baltasar i-a dat aur pentru ca a fost rege, tamaie Gaspar pentru ca a fost Dumnezeu si Melchor mir pentru ca a fost barbat. Aceasta sarbatoare, numita Epifanie, este pomenita in fiecare 6 ianuarie, iar obiceiul schimbului de daruri originale se repeta asa cum au facut Magii din Orient cu Copilul Isus in vremea lor.
Concluzie:
Acest articol nu se doreste a fi un studiu antropologic detaliat, ci o simpla trecere in revista a istoriei culturii schimbului de cadouri si a importantei sale in coeziunea oricarei societati care merita sarea sa.
Aceasta traditie, indiferent de cultura in care este practicata si de motivele sau legendele pe care se bazeaza, serveste drept scuza pentru bucurie si evadare, ajuta la mentinerea pacii sociale intre diferitele clase si mentine ordinea ca fiecare cultura ea si-a dat schimbul de obligatii reciproce (aceasta este in cele din urma definitia finala a unui cadou). Nu este un act detasat bazat pe o simpla valoare de piata, ci este destinat cresterii relatiilor personale intre persoane.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Scurt istoric al cadourilor in toata lumea
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro