Schimbarea guvernului nu va va determina revizuirea in sens negativ a ratingului Romaniei

Formarea unui nou guvern nu reprezinta un motiv pentru scaderea ratingului "BBB", cu perspectiva stabila, acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta, dar exista riscul intreruperii procesului de reforma, potrivit analistilor agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Statutul minoritar al noului guvern si dependenta fata de sprijinul din exterior majoreaza riscul de blocare a reformelor structurale si institutionale necesare, precum si riscul de crestere a cheltuielilor bugetare, sub influenta politica, se arata intr-un comunicat al Fitch.

Agentia va evalua impactul noului cabinet asupra calificativelor Romaniei pe baza actiunilor guvernamentale, in special in domeniul reformelor institutionale si al aspectelor care indica supraincalzirea economiei, inclusiv a deficitului de cont curent, care a atins 10,3% din PIB in 2006.

Dupa mai multe luni de tensiune intre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, seful Executivului a restructurat Cabinetul in aceasta saptamana, renuntand la opt ministri ai PD, fostul partid al presedintelui Basescu, cu care acesta se identifica, in continuare, noteaza Fitch.

&nbspNoua coalitie minoritara, formata din PNL si UDMR, are doar 73 de locuri din cele 332 ale Camerei Deputatilor.

"Se pare ca noul guvern se va baza pe PSD pentru a avea sustinere parlamentara, ceea ce sugereaza, alaturi de plecarea Monicai Macovei de la Ministerul Justitiei, ca noul guvern ar putea sa nu realizeze rapid reformele judiciare si institutionale necesare pentru a majora competitivitatea economiei si pentru a atrage fonduri UE, sau ca nu va actiona la fel de ferm in combaterea coruptiei", a declarat Andrew Colquhoun, director in departamentul de ratinguri suverane al Fitch.

O eventuala incetinire a ritmului reformelor ar reprezenta un motiv de ingrijorare, alaturi de cresterea riscului de alegeri anticipate si de majorare a cheltuielilor fiscale inaintea alegerilor, potrivit Fitch.

In pofida tensiunilor politice, economia a inregistrat o performanta impresionanta, avansand cu 7,7% in 2006, apreciaza analistii agentiei.

Pe de alta parte, apar semne care indica supraincalzirea.

pCreditele bancare acordate sectorului privat au crescut cu 56% in 2006, cu toate ca volumul total al creditelor se plaseaza inca la un nivel relativ redus, de 27% din Produsul Intern Brut (PIB). Inflatia anualizata a scazut, in februarie, sub limita inferioara a intervalului tintit de autoritati, la 3,8%, ceea ce a determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara la 7,5%, de la 8,75% la inceputul acestui an.

Evolutia inflatiei a fost sustinuta, partial, de aprecierea monedei nationale, tendinta care reflecta intrarile semnificative de capitaluri straine, din care o parte s-ar putea retrage rapid, se arata in raport.

Deficitul bugetar ar putea urca la 2,7% din PIB in acest an, in conditiile in care guvernul majoreaza cheltuielile pentru infrastructura, beneficiind de fondurile structurale acordate de UE.

Relaxarea politicii fiscale nu determina riscuri privind finantele publice, dar accelereaza cresterea rapida a cererii interne.

Aprecierea leului si relaxarea politicii bugetare nu vor avea efecte benefice asupra deficitului de cont curent, care va depasi 12% din PIB in 2006, anticipeaza Fitch.

Cu toate acestea, efectul factorilor mentionati este contracarat de continuarea avansului semnificativ al exporturilor, sugerand ca nu se inregistreaza o scadere a competitivitatii, iar un raspuns mai convingator la semnele de supraincalzire, in domeniul politicii fiscale, ar avea efecte pozitive asupra ratingului, se mai spune in raport.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro