Scaderea creditarii cu 10 puncte procentuale in Romania ar duce la incetinirea PIB cu 1,5 puncte

21 aprilie 2008

Reducerea temporară a ritmului de majorare a creditării din România cu 10 puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra ratei de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5 puncte în primul an, pentru ca în anul următor avansul economic să îşi reia tendinţa ascendentă, potrivit FMI. "În cazul în care creşterea creditării s-ar diminua, temporar, cu 10 puncte procentuale, PIB real ar scădea semnificativ în primul an în România şi Estonia, două ţări în care avansul împrumuturilor a fost printre cele mai accelerate din statele emergente, pentru ca în al doilea an economiile să revină pe creştere", se arată în raportul "Perspective economice regionale" al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
          
 În acelaşi timp, în Cehia, efectele negative asupra PIB vor fi mai limitate ca valoare, dar mai prelungite ca durată, iar în Ungaria încetinirea creşterii va avea o amploare mai redusă.
          
 
FMI notează că în România, Serbia, Ucraina şi statele baltice peste 25% din creditele acordate intern sunt acordate din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare din străinătate.
           
Analiştii FMI atrag atenţia că turbulenţele financiare internaţionale vor avea efecte asupra statelor europene emergente.
           
Astfel, în noile state membre ale UE, care au aderat în 2004 şi 2007, impactul turbulenţelor asupra PIB, tradus prin cerere mai redusă din partea ţărilor dezvoltate şi scumpirea capitalului, va fi de cel puţin 0,8 puncte procentuale în acest an şi de 0,5 puncte în 2009.
          
 "Având în vedere creşterea economică puternică din ţările menţionate, în ultimii ani, estimările indicate pentru încetinirea avansului sunt limitate. Totuşi, majorarea costurilor împrumuturilor interne şi externe ar putea impune dificultăţi suplimentare statelor europene emergente", se spune în raport.
           
FMI îşi menţine estimările anunţate anterior privind creşterea economică a României. Astfel, ritmul de creştere economică va încetini în acest an la 5,4%, comparativ cu 6% în 2007.
           
Analiştii anticipează pentru 2009 un avans al PIB de 4,7%.
           
FMI reia şi estimările privind inflaţia medie din România, aceasta urmând să se plaseze la 7% în acest an şi de 5,1% în 2009.
           
Totodată, economiştii Fondului sunt de părere că deficitul bugetar se va situa în acest an la 1,7%, comparativ cu 2,3% în 2007.
           
FMI notează că limitarea creşterii salariilor, în special în România, Bulgaria, Estonia şi Letonia, vor conduce la moderarea avansului câştigurilor din sectorul privat.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro