Scadere brusca in economiile Italiei si Germaniei

Economia Italiei a scazut si al doilea trimestru al anului in curs, conform datelor oficiale prezentate presei in cursul zilei de marti, 7 august. In acelasi trend puternic descendent se afla si masinaria economica germana in contextul in care liderii europeni se straduiesc aproape in zadar sa restabileasca increderea in zona euro. scrie The New York Times.

Produsul intern brut al Italiei a scazut cu 0,7% in perioada aprilie - iunie 2012 fata de primul trimestru al anului, conform datelor furnizate de catre agentia oficiala de statistica, Istat. Acelasi organism spune ca intreaga economie italiana a scazut cu 2,5 procente in trimestrul al doilea in comparatie cu perioada similara din 2011. Scaderea economiei Italiei se afla intr-un proces de contractare pentru al patrulea trimestru consecutiv, fapt care adanceste recesiunea in tara. Analistii raman sceptici in ceea ce priveste o revenire pe termen scurt, avand in vedere instabilitatea zonei euro.

Desi datele furnizate de Istat nu indica domeniile cele mai afectate ale economiei, Ben May, economist in cadrul Capital Economics Londra a spus pentru The New York Times ca date recente arata ca principala problema este scaderea activitatii domestice, fapt care a dus vanzarile din retail la un nivel foarte scazut. La acest context nefavorabil contribuie si politica dura de creditare adoptata de banci, fapt care afecteaza negativ cresterea economica.

Primul ministru italian Mario Monti se straduieste sa diminueze costurile imprumuturilor contractate de guvern si incearca sa restabileasca o oarecare competitivitate a tarii prin masuri de austeritate si o restructurare din temelii a pietei fortei de munca. O economie in scadere restrange resursele financiare ale guvernului si adanceste deficitul bugetar.

Nici la Berlin situatia nu este mai buna, Ministrul Economiei din Germania a anuntat o scadere de 1,7% a comenzilor industriale plasate in iunie, fata de luna mai. Scaderea este mult mai semnificativa decat cea anticipata de economisti. Fabricile germane au avut cu 7,8% mai putine comenzi fata de anul trecut.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro