Daca v-ati decis sa incepeti o afacere bazandu-va pe experienta altora, cea mai potrivita alegere ar fi un business in sistem de franciza. Chiar daca drumul pare neted la inceput, nu omiteti unele aspecte esentiale care va pot feri de neplacerile unui esec. Cu ocazia evenimentului "Seminar de franciza", Eugen Driga... senior consultant la IMO Group le-a recomandat viitorilor francizati sapte pasi pe care trebuie sa-i urmeze inainte de a demara afacerea.
1. Verificati daca aceasta meserie vi se potriveste
Alegeti o meserie care sa va placa si incercati sa scrieti despre experienta, competentele si obiectivele dumneavoastra. Daca aveti cunostinte in domeniul pe care l-ati ales, trebuie sa acceptati ca marea majoritate a francizorilor va vor cere sa aplicati doar metodele lor. In general sunt acceptati francizorii fara experienta in domeniu ales pentru a se evita dificultatile de adaptare si acceptare.
2. Asigurati-va ca marca aleasa are succes
Succesul aparent al unei marci poate avea diverse cauze: carisma francizorului, o excelenta campanie de comunicare, un segment nou, un concept bine adaptat pietei. Dar, conceptele se modifica si trebuie sa verificati daca francizorul a testat conceptul si in conditiile specifice pietei pe care dumneavoastra veti lansa produsul sau serviciul. Trebuie sa-i cereti francizorului o analiza a evolutiei conceptului sau. Contractul de franciza trebuie sa prevada aceasta evolutie si obligatia francizorului de a accepta inovatiile.
3. Verificati studiile de piata furnizate de francizori
Uneori aceste studii sunt prea abstracte, indicand informatii generale, iar decalajul dintre realizarea si publicarea studiului este mare. Puteti sa va informati singuri despre concurentii potentiali si incercati sa aflati de introducerea altor marci in spatiul comercial in care doriti sa va amplasati.
4. Intrebati ceilalti francizati
Francizatii deja instalati va pot furniza care sunt avantajele si dezavantajele retelei alese.
5. Realizati propriul dumneavoastra model de exploatare al francizei
Legea nu obliga francizorul sa va furnizeze un mijloc de exploatare al francizei, dar anumiti francizori va pot prezenta un model cu ipoteze diverse. Aceste previziuni va pot ajuta sa va creati propriul dumneavoastra model de exploatare al francizei. Cea mai buna solutie este de a folosi conturile reale ale unui magazin in activitate, care ar avea aceleasi conditii ca si cele ale dumneavoastra.
6. Cereti un deviz
Franciza este o tranzactie comerciala si francizatul plateste drepturi de intrare, redevente in schimbul unor servicii precise: know-how, formare, asistenta etc. Trebuie sa cereti ca toate prestarile sa fie detaliate intr-un deviz si sa nu fie vandute intr-un kit pentru un pret global. Francizorul va poate propune sa va amenajeze magazinul, insa nu sunteti obligati sa acceptati.
7. Cititi cu atentie contractele inainte de a le semna
Cereti sfatul unui avocat inainte de a semna contractele.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro