Șapte lucruri de știut despre cum să combini mâncare cu vin

11 ianuarie 2022

Unul dintre principiile cheie din spatele celei mai bune combinații este să înțelegeți atât mâncarea pe care o servești, cât și vinul, analizând componentele de bază pentru a-ți îmbunătăți experiența culinară.

Ideea este să încercăm să găsim echilibrul potrivit în care nici mâncarea, nici vinul nu-l învinge pe celălalt.

Cum să asociezi vinul cu mâncarea

Pentru toți gurmanzii – și chiar și cei care beau ocazional vin – asortarea unui pahar de vin bun cu o farfurie delicioasă cu mâncare poate fi combinația care gâdilă papilele gustative. Dar cum o faci? Există reguli generale și altele mai nuanțate. Să începem cu câteva elemente de bază.

Alege un vin care îți place

Este important să combini mâncarea cu un vin care să-ți placă cu adevărat. Dacă de obicei nu bei vinuri albe, probabil că nu o să-ți placă un pahar de vin alb chiar și cu mâncare bună. Rămâni la ceea ce îți place și experimentează acolo.

Echilibrează-l

Vinul și mâncarea trebuie să se echilibreze reciproc, fără ca niciunul să copleșească gustul celuilalt. Acest lucru nu înseamnă să creezi perechi opuse, ci, mai degrabă, să combini arome egale pentru a crea un echilibru bun. Gândește-te la un vin roșu îndrăzneț cu o farfurie consistentă de miel sau la un vin alb cu corp ușor cu pește la grătar pentru o experiență delicioasă și delicată. Uneori, arome opuse pot funcționa împreună, cum ar fi un Riesling dulce cu orez prăjit. Mai mult, nu uita nici de beneficiile pe care le poate avea un pahar de vin, alb sau rosu!

Asociază vinul cu aroma principală

Când faci asocieri de vinuri, potrivește vinul cu cel mai proeminent element al preparatului. Acesta ar putea fi condimentele, sosul sau ingredientul principal. De exemplu, puiul într-un sos cu ciuperci are o aromă mai pământoasă și mai bogată – așa că va avea nevoie de vin roșu, dar puiul la grătar cu un sos de lămâie cremos se potrivește bine cu un vin alb, de exemplu unul de la crama Recaș. De aceea, majoritatea cunoscătorilor de vin recomandă asocierea vinului cu sosul preparatului în locul cărnii.

6 profiluri de arome de luat în considerare atunci când asociezi vinul

Ai învățat până acum elementele de bază, dar abia acum vine partea mai nuanțată. Când vine vorba de mancare si vin, există șase profiluri principale de arome de reținut:

  • Acid
  • Gras
  • Amar
  • Sărat
  • Dulce
  • Alcool

Fiecare profil poate fi amestecat și asortat cu altul pentru a crea combinații excelente. De exemplu, poți încerca un vin amar, tanic, cu mâncare dulce sau pentru a tăia mâncăruri grase. Aceste profile de arome și combinații de vinuri vor fi utile pentru cină, sărbători speciale sau în preajma sărbătorilor.

Informații rapide despre vin:

Vinurile roșii au mai multă amărăciune.

Vinurile albe au mai multă aciditate.

Vinurile dulci au în mare parte note dulci.

Metode de asociere a vinurilor

Iată cele două metode de asortare a vinului cu mâncarea:

  1. Congruență

O asociere congruentă este atunci când împerechezi două arome similare care se amplifică reciproc și creează un echilibru bun, cum ar fi Chardonnay și macaroane cu brânză.

  1. Contrast

Denumită și asociere complementară, o asociere contrastantă este atunci când o aromă echilibrează bogăția celeilalte. Macaroanele cu brânză pot funcționa de minune cu Chardonnay pentru o experiență generală cremoasă și bogată, dar ele pot merge grozav și cu un Pinot Grigio mai tăios.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro