Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ( APDRP) a contractat 4.477 proiecte SAPARD pentru investitii prin care se asigura capacitati anuale de productie de peste 3,8 milioane de tone (carne, peste, produse din carne, piscicole) si 9,3 milioane de hectolitri (lapte si vin). Potrivit APDRP prin realizarea investitiilor in exploatatii agricole se asigura exploatarea unei suprafete de aproximativ 1,3 milioane de hectare, iar cantitatea de carne abatorizata si procesata in urma investitiilor prin Programul SAPARD ajunge la aproximativ 993 de mii de tone. De asemenea, colectarea si procesarea laptelui atinge capacitati de peste noua milioane de hectolitri pe an.
Beneficiarii SAPARD proceseaza si ambaleaza aproximativ 32 mii de tone de peste si produse piscicole pe an si proceseaza peste 2,5 milioane de tone de cereale in fiecare an in timp ce prin proiectele din industria vinului se obtin anual aproximativ 300 de mii de hectolitri de diverse sorturi de vin. In cadrul investitiilor in exploatatiile agricole (Masura 3.1), au fost achizitionate 8.476 utilaje si masini agricole cu care sunt exploatate peste 521 de mii de hectare de teren agricol. in cadrul acestei masuri s-au procurat de catre beneficiari SAPARD peste 9.000 de animale: vaci de lapte, bivolite, porcine, ovine si capre. De asemenea, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit finanteaza infiintarea a 1.637 hectare de plantatii pomicole si viticole. Pe alte 882 hectare de teren au fost construite grajduri, ferme de pasari si sere."Prin investitiile SAPARD se realizeaza anual aproximativ 10.000 de tone de produse specifice sericiculturii, apiculturii, cultivarii si procesarii ciupercilor, cresterii melcilor si procesarii fructelor de padure, domenii regasite in cadrul diversificarii activitatilor economice (Masura 3.4). Prin fermele piscicole infiintate sunt produse peste 1.100 de tone de peste pe an", se arata in comunicat.
Prin dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale (Masura 2.1), 1.300.000 de locuitori din spatiul rural beneficiaza de lucrarile de infrastructura pentru drumuri, canalizare si aimentare cu apa potabila.
Anul 2006 a fost ultimul in care s-au mai primit cereri de finantare pentru programul SAPARD, urmand ca pana in 2008 sa fie efectuate toate platile aferente contractelor.
Prin Programul SAPARD Romania a primit 1, 5 miliarde de euro,din care a cheltuit 655,6 milioane de euro, iar diferenta trebuie utilizata pana in 2008.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro