Salariul mediu net in februarie a scazut cu 66 lei. Afla cine a pierdut si cine a castigat...

11 aprilie 2008

Salariul mediu net a fost, în luna februarie, de 1.134 de lei, în scădere cu 66 de lei faţă de luna precedentă, scăderile cele mai importante înregistrându-se în învăţământ (cu 22,6%) şi administraţia publică (cu 18%), iar cea mai importantă creştere având loc în fabricarea produselor din tutun.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, vineri, că valoarea salariului mediu brut, în luna februarie, a fost de 1.543 de lei, cu 5,7% mai mic faţă de luna precedentă, iar câştigul net a fost cu 5,5% mai mic decât în ianuarie şi a ajuns la 1.134 de lei. Potrivit statisticii, salariile din luna ianuarie au fost mai mari decât în februarie, datorită acordării celui de-al 13-lea salariu sau a primelor de sărbători.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2.901 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (660 lei).

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna februarie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 93,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 111,1% şi cu 7,3 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie.

Cele mai importante scăderi ale salariului mediu s-au înregistrat în învătământ (cu 22,6%), în administraţia publică (cu 17,9%) şi în activităţile anexe şi auxiliare de transport (cu 14,2%). Diminuări ale salariilor, cu valori cuprinse între patru şi zece procente, au avut loc în sănătate şi asistenţă socială, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate, asanare, salubritate şi activităţi similare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe şi extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe.

Veniturile lunare au mai scăzut, între un procent şi patru procente, în hoteluri şi restaurante, industria minieră, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, transporturi aeriene, poştă şi telecomunicaţii şi fabricarea celulozei, hârtiei şi produselor din hârtie.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro