Salariul mediu net a crescut în septembrie, faţă de luna anterioară, cu 1%, la 1.040 de lei, ca urmare a negocierii salariilor, a majorării producţiei şi a acordării de prime ocazionale, inclusiv a primelor de vacanţă şi sumelor din profitul net, însă, în termen reali, câştigul mediu a stagnat. "Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.186 de lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (603 de lei)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Creşterea câştigului salarial mediu net a urcat în septembrie cu 30,7% în extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe, cu cu 20,1% în intermedieri financiare, respectiv cu 14,3% în transporturi aeriene. Avansul a fost între 2% şi 5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, învăţământ, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, hoteluri şi restaurante, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi.
Scăderi ale câştigului salarial mediu au fost consemnate în industria minieră (22,2%), silvicultură, exploatare forestieră şi servicii anexe (14,6%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă (9,5%).
Indicele câştigului salarial real pentru luna septembrie 2007 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,9%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 106,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna august 2007.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 20,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 14%.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro