Salariul mediu net a urcat cu 72 de lei in martie, la peste 1.000 lei

4 mai 2007

Salariul mediu net s-a majorat cu 72 lei in luna martie comparativ cu februarie, la 1.013 lei, ca urmare a acordarii primelor de Paste si de vacanta, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in domeniul bancar, cu un nivel de peste 3.000 lei, iar cele mai mici in sectorul prelucrarii lemnului.

Salariul mediu nominal brut a fost de 1.364 lei, cu 7,9% mai mare fata de luna precedenta, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.064 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (581 lei), se arata intr-un comunicat al INS.
      
Cresterea reala a salariilor (excluzand inflatia) a fost in martie de 7,6% comparativ cu luna februarie, iar fata de luna octombrie 1990 de 7,1%.
   
Comparativ cu luna martie a anului 2006, salariul mediu net a crescut cu 22,3% in termeni nominali si cu 18% in termeni reali.
   
Majorarea salariilor in luna martie comparativ cu februarie a fost determinata, in principal, de acordarea de prime, inclusiv de Paste si de vacanta, precum si de indexari, negocieri salariale sau realizarea de productii mai mari.
       
Salariile au crescut cu 36,8% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 24,8% in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.
 
Cresteri intre 10% si 20% au fost inregistrate in domanii ca transporturi pe apa, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, industria de masini si aparate electrice, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria metalurgica.
       
De asemenea, au urcat cu 5% pana la 10% salariile din domenii cum ar fi fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare, administratie publica, industria altor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de masini si echipamente, hoteluri si restaurante, productia de mobilier si alte activitati industriale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de asigurari, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor textile, comert, constructii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate.
     
O scadere fata de luna precedenta a existat doar in activitatea de fabricare a produselor din tutun, determinata de acordarea de prime in luna februarie.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro