Romanul - cel mai nemultumit angajat european

22 februarie 2007

Angajatii din Romania sunt salariatii cei mai putin multumiti de locul de munca la nivelul UE, in conditiile in care mai putin de 60% din romani s-au declarat "multumiti" sau "foarte multumiti" de conditiile de lucru, potrivit unui studiu realizat in randul a peste 30.000 de angajati europeni. Putin peste 10% dintre romani au raspuns ca sunt "foarte multumiti" de locul de munca, iar aproape 40% se declara multumiti, potrivit editiei din 2007 a studiului Fundatiei Europene pentru imbunatatirea Conditiilor de Munca si de Viata.

Studiul este realizat cu o periodicitate de cinci ani, incepand cu 1991, iar editia 2007 cuprinde cele 27 de state UE, statele candidate Croatia si Turcia, precum si Elvetia si Norvegia.

Referitor la satisfactia privind locul de munca, cinci din sase angajati europeni s-au declarat "multumiti" sau "foarte multumiti" de conditiile de munca oferite, atat in 2005, cat si in 2001.

Majoritatea statelor vechi membre UE se mentin peste media europeana, cu exceptia Italiei, Spaniei si a Greciei, in vreme ce aproape toate statele membre noi, exceptand Cipru, se plaseaza sub medie. Factorii care influenteaza gradul de multumire sunt veniturile, programul de munca, posibilitatea de dezvoltare a abilitatilor si de avansare in cariera, precum si controlul individual asupra activitatii desfasurate.

Angajatii danezi, norvegieni, britanici si cehi sunt cei mai multumiti de locul de munca - peste 90%, iar romanii si turcii ocupa ultimele locuri in clasament, cu procentaje sub 60%.

Romania inregistreaza, alaturi de Turcia, cel mai redus procent al angajatilor de inalta calficare care lucreaza in birouri, sub 20%, in conditiile in care media europeana se apropie de 40%. Un procent de 63,2% dintre barbati si 51,6% dintre femei lucreaza, 2% din totalul fortei de munca este angajata in baza unor contracte temporare, iar 9,2% din salariati au locuri de munca part-time.

In ceea ce priveste distributia fortei de munca in sectoarele economiei, diferentele sunt semnificative. In Cipru, circa 1% din forta de munca este angajata in agricultura, dar procentul depaseste 10% in Grecia, Letonia, Lituania si Polonia, si se plaseaza peste 30% in Romania si Turcia.

Mai putin de 30% din angajatii europeni au beneficiat de cursuri de perfectionare in 2005, pondere egala cu cea inregistrata in urma cu zece ani. Cu toate acestea, studiul a relevat diferente importante intre state. in tarile nord-europene, peste 50% dintre salariati au beneficiat de cursuri de calificare in 2005, iar cele mai scazute procentaje se inregistreaza in statele sud si est-europene, precum Spania, Grecia, Ungaria, Portugalia si Romania, unde nivelul nu ajunge la 20%, iar in Bulgaria si Turcia procentul este sub 10%.

In privinta intensitatii muncii, indicele compozit calculat la nivelul celor 27 de state UE, prin utilizarea indicatorilor referitori la timpul de lucru redus comparativ cu volumul de munca si la sarcinile efectuate sub presiunea unor termene limita stricte se plaseaza la 43%. In Romania, indicele se apropie de nivelul de 50%, pe care il depasea cu putin in 2000, iar in Bulgaria, Letonia, Lituania si Polonia se plaseaza sub 35%.

In 2005, angajatii romani au avut, in medie, doua zile de concediu medical, cel mai scazut nivel din statele europene. Media a fost de circa 4,5 zile la nivelul celor 27 de state UE, iar in Croatia numarul zilelor de concediu a depasit noua. In medie, 23% din angajatii europeni au lipsit de la munca in ultimele 12 luni, pe fondul unor probleme de sanatate.

Circa 15% din angajatii romani utilizeaza computerul sau Internetul la locul de munca, nivel asemanator celui raportat in Bulgaria si Turcia, dar inferior procentajelor din restul statelor europene. La nivelul celor 27 de state UE, media este de 37%. Pe de alta parte, munca a peste 30% din salariatii romani, bulgari si turci este influentata de folosirea unor utilaje, comparatic cu o medie europeana de 27%.

Aproximativ 20% din repondenti au declarat ca au unele atributii de management sau supraveghere. Dintre acestia, intre 50% si 75% sunt supraveghetori, iar 25-50% sunt manageri. In Romania si Bulgaria se observa un procent relativ de scazut de manageri ai firmelor mici, sub 2%, spre desosebire de statele sud-europene, unde procentajul ajunge la 6-7%. Totodata, numarul managerilor de top nu depaseste 1% din totalul angajatilor, in Romania si Bulgaria, dar se plaseaza la circa 9% in Marea Britanie si Irlanda.

Peste 80% dintre europeni s-au declarat multumiti de echilibrul existent intre serviciu si viata personala, cel mai mare procentaj, de peste 85%, fiind inregistrat in randul persoanelor care lucreaza cel mult 30 de ore pe saptamana. Nivelul s-a mentinut asemanator celui din 2000, la nivelul UE, dar Romania si Bulgaria au raportat o scadere de circa 5%.

Referitor la violenta, aproximativ 4% din angajatii romani si bulgari declara ca au fost amenintati sau au fost supusi violentei la serviciu. Media europeana este de circa 5%, niveluri mai ridicate fiind inregistrate in Olanda (10%), Franta si Marea Britanie - 9% si Irlanda - 8%.

Referitor la componentele salariilor, Romania, Bulgaria si tarile baltice sunt singurele state unde procentajul angajatilor a caror remuneratie nu include o componenta fixa se apropie de 20%. In Romania, 25,8% din angajati sunt platiti in plus fata de salariul fix pentru orele suplimentare, 9,6% pentru munca de duminica, 7% pentru conditiile de munca, iar 29,7% pentru alte aspecte.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro