Romanii viseaza la case, blocurile aduc neplaceri...

23 noiembrie 2007

Mai mult de o treime dintre români (39%) doresc sa isi imbunatateasca in urmatorii cinci ani conditiile de locuit, reiese dintr-un studiu realizat de GE Money - divizia de servicii financiare de retail a General Electric - in cinci tari din Europa Centrala si de Est (Republica Ceha, Polonia, România, Rusia si Ungaria) in lunile august-septembrie ale acestui an.

Situatia din România este similara cu cea din Ungaria, unde 40% din populatie doreste sa isi creasca standardele de locuit, fie prin cumpararea unei case sau a unui apartament nou, fie prin reconstructia proprietatii detinute. In Rusia si Cehia peste jumatate din populatie intentioneaza sa faca o astfel de schimbare in urmatorii 5 ani, ponderea celor care se gândesc la acest lucru fiind de 76% in Cehia, respectiv 65% in Rusia.

Motivul principal pentru schimbarea conditiilor de locuit in toate tarile incluse in studiu este dorinta de a locui mai bine, mai confortabil decât in prezent. Cu toate acestea, se observa diferente intre cele cinci tari: aproape 50% dintre polonezi vad imbunatatirea locuintei si ca pe o investitie pentru viitor. In cazul rusilor, in comparatie cu celelalte natiuni, sunt mai pronuntate motivele legate de familie, cum ar fi dorinta de a se muta singuri sau venirea pe lume a unui copil. In schimb pentru maghiari principalul argument (pentru 20% dintre cei intervievati) este starea proasta a actualei locuinte.

In toate cele 5 tari, populatia locuieste cu precadere in apartamente sau case proprietate personala. Aceasta tendinta se observa mai ales in România si Ungaria, unde 80% dintre respondenti au locuinte proprii. Cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc cu chirie se inregistreaza in Cehia, 25% si Rusia, 21%.

Pentru 20% dintre români, nevoia de a avea o locuinta in proprietate personala reprezinta al doilea motiv ca importanta pentru schimbarea conditiilor de locuit. „Românii au un simt al proprietatii foarte bine conturat si isi propun sa investeasca in locuinta personala. Domenia Credit si Estima Finance, companii ce apartin GE Money, vin in intâmpinarea nevoilor românilor, oferind solultiile financiare necesare imbunatatirii conditiilor de locuit precum creditele de nevoi personale cu ipoteca si creditele de consum”, a spus Cristian Dragos, Sales&Marketing Manager al GE Money in România.

In toate tarile monitorizate populatia doreste sa isi finanteze schimbarea sau imbunatatirea locuintei din resurse financiare proprii. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre respondenti se gândeste serios sa se imprumute la o institutie financiara pentru a-si imbunatati actuala locuinta sau pentru a-si cumpara una noua. Si in România ponderea celor care iau in calcul varianta unui imprumut de la o institutie financiara depaseste 50%.

Conform studiului, pentru imbunatatirea conditiilor de locuit românii si rusii sunt dispusi sa investeasca, in medie, 20.000 de euro. Polonezii si cehii se gândesc la investitii mai mari, de circa 25.000 de euro, iar maghiarii nu ar investi mai mult de 18.000 de euro pentru schimbarea conditiilor de locuit.  

Doi din cinci români locuiesc in case cu  suprafete cuprinse intre 50 si 75 metri patrati, in timp ce numai unul din cinci detine o locuinta de 75 mp pâna la 100 mp. In Ungaria situatia este asemanatoare, aproape jumatate din maghiari locuind in case de 50-75 mp. In Rusia insa, 48% dintre cei care au raspuns sondajului au un camin mai mic de 50 mp.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro