Conform studiului asupra calitatii vietii in Romania realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, romanii sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul si sunt caracterizati prin niveluri ridicate de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, in ciuda conditiilor materiale modeste, a calitatii slabe a locuintelor si a programelor de munca neobisnuit de lungi.
Cum a fost realizat sondajul?
Sondajul a fost realizat in Uniunea Europeana si in trei tari candidate, Bulgaria, Romania si Turcia. S-a utilizat un singur chestionar standard. Chestionarul a fost mai intai redactat in limba engleza de un consortiu de institute de cercetare si apoi tradus in limbile nationale ale statelor membre, folosind metoda “traducerii in sens invers” pentru a se verifica acuratetea traducerii. Chestionarul a fost conceput pentru a se incadra intr-un interviu de 35 de minute, tinand cont de bugetul disponibil pentru munca de teren. Chestionarul acopera un spectru larg de domenii ale vietii, cu accent pe ocuparea fortei de munca, conditiile de locuit, participarea la viata de familie, la viata sociala si politica, calitatea societatii si gradul subiectiv de multumire.
Concluziile sondajului au fost prezentate romanilor ieri, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata la Bucuresti. Analiza constituie baza unui raport descriptiv referitor la modul in care tarile difera din unele puncte de vedere si la cum rezultatele sunt legate de caracteristicile grupurilor sociale. Nu exista incercari sustinute de a se explica cum apar astfel de diferente. In prezent se intreprinde o analiza mai detaliata pentru a se examina datele grupate pe teme mai specifice si pentru a se imbunatati intelegerea rezultatelor.
Pozitia Romaniei in cadrul acestui sondaj
Raportul in cauza, Calitatea vietii in Bulgaria si Romania, indica faptul ca inca exista mari inegalitati de venit in Romania, o presiune speciala fiind resimtita de someri si de familiile cu un singur salariat, de persoanele mai in varsta si de pensionari, de parintii singuri si de familiile mari. Un fapt si mai surprinzator este ca trei din patru romani nu isi pot permite o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii are acumulate restante de peste 12 luni la plata facturilor de electricitate, apa sau gaze. O treime dintre gospodariile din Romania considera ca locuinta nu este de buna calitate, confruntandu-se cu probleme cum este lipsa de spatiu suficient, acoperis deteriorat sau lipsa unei toalete de interior cu apa curenta.
In mod surprinzator, in ciuda marilor inegalitati de venit si a conditiilor materiale modeste, romanii indica niveluri ridicate de satisfactie generala fata de viata, fericire si optimism fata de viitor. Cel mai semnificativ este faptul ca unul din trei romani se declara „foarte optimist” in ceea ce priveste viitorul, acesta fiind un procent cu mult mai ridicat decat cel identificat in Bulgaria sau in Turcia ori decat media calculata pentru noile state membre sau pentru statele din UE15.
Un alt punct pozitiv in aceasta problema este satisfactia fata de locul de munca este mai ridicata in Romania decat in cele zece noi state membre sau in tarile din UE15, arata raportul. In Romania, autonomia locurilor de munca si perspectivele de avansare in cariera se situeaza la niveluri similare celor din noile state membre. Aproape unul din cinci romani este, totusi, ingrijorat ca si-ar putea pierde locul de munca in urmatoarele sase luni, un procent dublu fata de media UE15. Indicatorul de nesiguranta a locului de munca este similar cu cel din noile state membre, dar mult mai bun decat cel raportat de Bulgaria. In plus, studiul indica faptul ca romanii lucreaza mult, in medie cu 3 ore pe saptamana mai mult decat lucratorii din restul Uniunii Europene.
Cosmina Doicu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro