Romanii pot accesa fonduri structurale din iulie-august

9 februarie 2007

Prima licitatie de proiecte pentru fondurile structurale alocate Romaniei de Uniunea Europeana /UE/ prin programul operational sectorial de crestere a competitivitatii economice /POSCCE/ va avea loc in iulie-august, a declarat joi, pentru Rompres, Dorina Muntean, consilier al Autoritatii de Management pentru programul operational sectorial de crestere a competitivitatii, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului /MEC/.

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice, documentul fiind transmis la Bruxelles. Negocierile asupra acestui program cu Comisia Europeana nu pot depasi mai mult de patru luni. Autoritatile de la Bucuresti au mai avut negocieri informale cu reprezentantii CE asupra programului, deoarece Romania nu era inca stat membru UE. In cele 200 de pagini, documentul privind POSCCE cuprinde analiza sectoriala, strategia generala, axele prioritare de finantare si alocarile financiare.

Romania se pregateste sa absoarba fonduri structurale UE pentru cresterea competitivitatii, in perioada 2007-2013, in valoare totala de 2,554 miliarde euro, programul avand ca axe prioritare dezvoltarea unui sistem inovativ de productie - 791,89 milioane euro (31 la suta din totalul fondurilor), cercetare-dezvoltare si inovare - 536,39 milioane euro (21 la suta), IT&comunicatii - 383,17 milioane euro (15 la suta), eficienta energetica - 638,47 milioane euro (25 la suta), promovarea Romaniei ca destinatie turistica - 127,74 milioane euro (cinci la suta), asistenta tehnica - 76,53 milioane euro (trei la suta).

Reprezentanta Autoritatii de Management pentru POSCCE a apreciat ca, dupa negocierile cu Comisia Europeana, nu vor fi schimbari importante pe partea alocarilor financiare, iar discutiile se vor axa in special pe ce tipuri de proiecte si operatii pot fi finantate.

Dorina Muntean a spus ca fondurile UE alocate Romaniei in domeniul cresterii competitivitatii sunt echilibrate si se aseamana ca volum si structura cu alocarea financiara pentru Polonia. Ea a apreciat ca gradul de absorbtie cel mai mare va fi la proiectele pentru IMM-uri si a adaugat ca statele care au intrat in UE in 2004 au absorbit cele mai mari sume la proiectele pentru investitii productive (prima axa prioritara a programului).

Consilierul AM POSCCE a participat joi la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei pe tema finantarilor europene pentru cresterea competitivitatii, in cadrul caruia a prezentat stadiul pregatirilor de implementare a POSCCE. In perioada urmatoare, va fi pregatit Ghidul Beneficiarului si vor fi elaborate manualele de proceduri interne, documente care nu au putut fi elaborate atat timp cat negocierile oficiale cu Comisia Europeana mai pot conduce la unele schimbari in structura programului.

In prioada 2007-2013, UE a alocat Romaniei 19,21 miliarde euro prin instrumentele structurale Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European (impreuna 12,66 miliarde euro) si Fondul de Coeziune - 6,55 miliarde euro.

De asemenea, au fost alocate 8,022 miliarde euro prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro