Romanii nu utilizeaza telefonia si internetul. Ultimii dar informati!

30 iunie 2008

Românii sunt europenii care utilizează cel mai puţin serviciile de telefonie, se află pe penultimul loc din punct de vedere al deţinerii unui computer personal şi/sau unei conexiuni la internet, dar sunt printre cei mai informaţi în ceea ce priveşte tarifele la telefonia mobilă, relevă un studiu CE. Dacă în România patru din cinci locuinţe au conexiune la o linie telefonică fixă sau mobilă, media la nivelul Uniunii Europene este de 95%, relevă un studiu Eurobarometru comandat de Comisia Europeană (CE) şi realizat de Eurostat.

Totodată, CE punctează că cele 15 state membre vechi ale blocului comunitar au o medie de 97%, mai ridicată decât cea de 91% a celor 12 ţări care au aderat mai recent, printre care se numără România, Bulgaria (89%), Ungaria (91%) sau Lituania (90%). Cel mai aproape de media comunitară se regăsesc Germania şi Polonia, cu o medie de 95%.

 
În Luxemburg, Olanda, Suedia şi Cipru, studiul relevă că toate locuinţele au cel puţin o linie de telefonie fixă sau mobilă. Dintre locuinţele României, 32% folosesc simultan linii de telefon fixe şi mobile, 15% au numai telefoane fixe, 33% utilizează numai servicii de comunicaţii fără fir, iar 20% nu au acces la telefonie.

În Lituania, numai 24% dintre gospodării au în acelaşi timp linie telefonică fixă şi mobilă, în timp ce 53% folosesc numai telefonia mobilă. În Suedia, Luxemburg, Olanda şi Malta, între 85 şi 88% dintre locuinţe folosesc simultan comunicaţiile fixe şi mobile, în timp ce proporţiile utilizatorilor care optează pentru numai una dintre variante scad până în jurul valorii de 10%.

 

Astfel, România se situează pe poziţia 22 în funcţie de gradul de utilizare simultană a telefoniei fixe şi mobile, dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene. Totodată, România este ţara cu cea mai scăzută rată de utilizare a telefoniei mobile, numai 66% din locuinţe folosind astfel de servicii, faţă de 68% în Bulgaria, 78% în Germania sau procentaje de peste 90% în Olanda, Finlanda, Danemarca, Luxembourg, Cehia, Italia, Suedia, Cipru, Slovenia şi Irlanda. Media UE în funcţie de acest indicator este de 83%.
În plus, 82% dintre români declară că au acces la o linie mobilă de fiecare dată când doresc să efectueze un apel, faţă de 91% în Ungaria, 89% în Cehia şi Grecia, sau 30% în Irlanda, 32% în Franţa sau 42% în Luxemburg. Media celor 27 de state în acest caz este de 77%.

 

Românii se numără printre europenii care citesc cel mai des studii comparative privind tarifele în sectorul telefoniei mobile publicate de companii sau organizaţii care nu activează implicit pe această piaţă, la polul opus situându-se finlandezii şi ungurii.
În ceea ce priveşte locuinţele fără servicii de telefonie, media comunitară a scăzut cu un punct procentual, în timp ce, pentru România, procentajul s-a redus cu 3 puncte, înregistrând astfel a treia performanţă din UE, după cele 5 puncte procentuale din Bulgaria, şi patru din Portugalia şi Ungaria. La egalitate cu România, judecând după acest criteriu, s-a aflat Letonia.

 

Telefonia fixă a înregistrat o scădere de 2 puncte procentuale în ceea ce priveşte rata de utilizare la nivelul UE, faţă de creşteri de 1-4 puncte în Irlanda, Italia (4), Franţa, Luxembourg, România (3), Belgia (2) şi Grecia (1). Cele mai importante scăderi ale numărului de locuinţe cu acces la telefonia fixă s-a înregistrat în Portugalia (-14 puncte) şi Cehia (-10).

 

Românii se regăsesc printre cetăţenii europeni care utilizează cel mai des telefoanele publice, cu o medie de 26%, faţă de media comunitară de 22%. Telefoanele publice sunt folosite cel mai mult în Austria (34%) şi Spania (33%), la polul opus situându-se Finlanda (4%) si Cipru (3%).

Studiul relevă o creştere rapidă a utilizării serviciilor de telefonie prin intermediul internetului la nivelul celor 27 de state. În România există cel puţin o persoană care utilizează acest mijloc de comunicare în 27% dintre locuinţe. Cea mai mare rată de utilizare pentru aceste servicii se regăseşte în Lituania (58%), Letonia (51%) şi Cehia (50%), în timp ce irlandezii (13%), spaniolii şi portughezii (11%) folosesc cel mai puţin telefonia online.

 

În ceea ce priveşte locuinţele cu cel puţin un computer personal, România are o rată de penetrare de 35%, singurul stat cu mai multe locuinţe fără calculator fiind Bulgaria (27%). faţă de o medie de 57% la nivelul celor 27 de state. Cele mai multe case cu cel puţin un computer se regăsesc în Olanda (90%) şi Danemarca (85%).

 

Totodată, din studiu reiese că România şi Bulgaria sunt statele europene cu cele mai puţine locuinţe conectate la internet, însă cu cele mai rapide creşteri din acest punct de vedere, din iarna lui 2007 până în prezent.

La nivelul UE, media locuinţelor unde sunt utilizate servicii de televiziune se situează la 96%. În Cipru, Luxemburg şi Malta, practic toate gospodăriile folosesc un serviciu de televiziune, iar la polul opus se regăseşte Finlanda (92%). Dintre românii care folosesc televiziunea, 77% au abonamente de cablu TV, 14% folosesc antene aeriale, 8% televiziune digitală şi 2% televiziune prin satelit, prin intermediul unei antene parabolice.

România se regăseşte printre primele zece state din Uniunea Europeană, din punct de vedere al numărului de cetăţeni (73%) care cunosc numărul de urgenţă 112, faţă de media europeană de 42%. Număril 112 este cel mai puţin cunoscut în Bulgaria (6%), Marea Britanie (5%) şi Grecia (1%).

 

Totodată, România a înregistrat cea mai rapidă creştere din acest punct de vedere, de 20 de puncte procentuale faţă de studiul similar publicat la finele anului trecut.
Studiul a fost realizat de Eurostat, în noiembrie-decembrie 2007 şi ianuarie 2008.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro