Românii plătesc aproape dublu pentru produsele alimentare faţă de alţi cetăţeni din Uniunea Europeană, raportat la nivelul veniturilor, iar la ulei preţurile pe piaţa autohtonă sunt mai mari, în termeni nominali, faţă de media europeană. Anul trecut, conform datelor prezentate marţi de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, veniturile românilor reprezentau 37% din media UE-25 (UE fără România şi Bulgaria), în timp ce preţurile produselor alimentare reprezentau 71% din media UE-27.
Cele mai scumpe pentru români, în raport cu referinţele din UE, erau laptele, brânza şi ouăle, ale căror preţuri se cifrează la 95 la sută din media UE, şi uleiurile şi grăsimile - 102 la sută. La pâine şi cereale, preţurile se situau la 61 la sută din media europeană, la carne şi preparate - 59 la sută, la fructe şi legume - 69 la sută.
În opinia analiştilor, preţurile foarte ridicate la anumite produse alimentare reflectă lipsa concurenţei pe piaţă.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro