In prezent, randamentele Romaniei la culturi sunt cele mai joase din Europa. "Culturile de grau, porumb sau floarea-soarelui au randamente de 2,4, 3,4 sau 1,4 comparativ cu media europeana de 3,6 pentru grau, 5,3 pentru porumb si 2,3 pentru floarea-soarelui," explica directorul general al Cargill Grain & Oilseed Supply Chain Europe, Martin Schuldt.
Â
"Exista intr-adevar diferente si de productivitate, dar sa nu uitam ca jumatate din suprafata care primeste subventii de hectar este cultivata de fermieri mari comerciali ce detin peste 100 de hectare. Am indoieli ca aceasta productie mica se datoreaza acestor persoane. Exista si un procent mare de piata neagra si asta influenteaza pretul," a explicat Daniela Giurca, director general al Directiei generale politici in sectorul vegetal, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Â
“In privinta atingerii potentialului agricol de care dispune Romania, este posibil sa se ajunga la aceasta performanta in 20 de ani. In prezent, doar 30% dintre cei care efectueaza activitati in domeniul agriculturii au acces sau contracteaza o finantare in Romania," a declarat Yves Picquet, presedintele Asociatiei Europene de Protectie a Plantelor din Romania (AIPROM).
Â
Potentialul mare al Romaniei in agricultura este sustinut de “cresterea cererii pentru produse agricole in zona Marii Negre, o infrastructura buna in zona portului Constanta si de-a lungul Dunarii si in general, o cerere crescuta de produse agricole la nivel mondial," conform lui Martin Schuldt.
“FNGCIMM a acordat in ultimii 2 ani peste 22.000 de garantii, in valoare de peste 1,65 miliarde euro - dublu fata de 2006, sustinand credite de peste 3,1 miliarde euro. Pentru anul 2011, estimam ca un numar de peste 10.000 de IMM-uri ce vor beneficia de garantia Fondului prin intermediul ... » citeste tot comunicatul pe LivePR.ro - Romanian AgriBusiness Forum 2011, The Diplomat Bucharest, 11 ...
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro