Ministrul Mediului, Korodi Attila, a cerut Comisiei de Securitate Biologică - instituţie ce va deveni operaţională în două-trei săptămâni - să analizeze şi să exprime un punct de vedere ştiinţific în legătură cu porumbul modificat genetic, opinia urmând să fie însuşită printr-o hotărâre de guvern. "Cer noii Comisii de Securitate Biologica, care va deveni operaţională după 15 aprilie 2008, să verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON810 (produs de compania Monsanto, n. red.) l-ar avea asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului. Noi avem mari semne de întrebare cu privire la cultivarea acestui soi şi nu putem fi, în aceste condiţii, în favoarea cultivării lui", a declarat ministrul Korodi Attila, joi, la un eveniment organizat de Greenpeace în sprijinul producătorilor agricoli ecologici. Mai mult, prezent la Antena 3, ministrul a explicat populatie cum se mananca ecologic, cat de scumpe sunt aceste produse naturale, dar silucrul cel mai important: Romania trebuie sa "ramana traditionala" iar produsele predominante sa fie cele pe care le "cunoastem de cand eram copii".
Produsele tradiţionale de calitate sunt sansa de afirmare a României pe piaţa europeană, a afirmat ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile. In acest sens, Korodi a amintit că există date ştiinţifice cu privire la importanţa consumului de produse ecologice pentru sănătate şi anume, potrivit unui studiu efectuat pe o durată de patru luni de specialişti britanici, fructele şi legumele ecologice conţin cu 40 la sută mai mulţi antioxidanţi, despre care oamenii de ştiinţă susţin că ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă. De asemenea, acestea conţin un nivel mai ridicat de minerale esenţiale, precum fierul sau zincul. În plus, s-a constatat că laptele provenit de la animale hrănite cu furaje ecologice conţine cu până la 90 la sută mai mulţi antioxidanţi decât cel obţinut de la animalele hrănite cu produse convenţionale.
"Am dat aceste exemple, deoarece în momentul de faţă ne aflăm în prag de start la însămânţările cu porumb şi consider că este esenţial ca din ce în ce mai mulţi agricultori să se orienteze către o producţie ecologică. La nivelul anului 2007, vorbim de 200.000 de hectare de culturi ecologice şi un profit obţinut de fermieri de circa 20 milioane de euro, iar cifrele vor fi cu siguranţă în creştere în 2008", a spus ministrul Mediului.
Attila Korodi a apreciat evenimentul de promovare a produselor ecologice ca fiind o iniţiativă foarte bună, subliniind că acestea reprezintă viitorul pentru România şi, în acelaşi timp, înseamnă valoarea adăugată necesară agriculturii, când se vorbeşte despre suprafeţe mici cultivate. Potrivit ministrului, aceste produse vor avea o valoare pe piaţă mai mare cu 20-30 la sută.
De exemplu, în Ungaria, producătorii au până la 25 la sută profit mai mare de când a fost interzisă cultivarea porumbului modificat genetic MON 810', a subliniat el. Ministrul a explicat că ministerul pe care-l conduce aplică încă o politică precaută în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OMG).
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro