Romania, pe locul doi in Europa de Sud-Est si CIS dupa investitiile straine directe

17 octombrie 2007

Romania se afla pe pozitia a doua, dupa Rusia, in randul statelor din Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente in functie de investitiile straine directe atrase anul trecut si ocupa locul sapte in lume dupa numarul de proiecte de tip greenfield initiate si in derulare in 2006. Cu un nivel al investitiilor straine directe de 11,4 miliarde de dolari in 2006, Romania a devansat Ucraina, care se afla in aceasta editie pe pozitia a patra a clasamentului din regiune, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor 2007 realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) si prezentat marti de Centrul de Informare al Organizatiei Natiunilor Unite din Bucuresti.

In 2005, investitiile directe din Romania au totalizat 6,5 miliarde de dolari.

Prima pozitie in regiune este ocupat de Rusia, cu investitii de 29 miliarde de dolari.

Cele 19 tari din regiunea Europei de Sud-Est si CIS au atras anul trecut 69,3 miliarde de dolari, din care Rusia, Romania, Kazahstan, Ucraina si Bulgaria au acumulat 82% din totalul fluxurilor de capital.

Kazahstan a raportat investitii de 6,1 miliarde de dolari, Ucraina de 5,2 miliarde de dolari, in timp ce Bulgaria a atras 5,2 miliarde de dolari.

Raportul pozitioneaza Romania in regiunea Europei de Sud Est si a Comunitatii Statelor Independente (CIS) si in subregiunea Europei de Sud-Est, iar Romania este plasata in randul statelor aflate in curs de dezvoltare.

In Europa Centrala si de Sud-Est, Romania ocupa pozitia a doua in topul pentru 2006, dupa Polonia, care a raportat influxuri de capital de 13,9 miliarde de dolari. Alte tari din aceasta zona, precum Cehia, care in 2005 s-a pozitionat inaintea Romaniei, si Ungaria au inregistrat fluxuri de investitii straine directe de 5,9 miliarde de dolari, respectiv 6,1 miliarde de dolari.

Din punct de vedere al stocului investitiilor straine directe la finele anului 2006, nivelul din Romania, de 41 miliarde de dolari, reprezinta jumatate din cel raportat de Ungaria (81,7 miliarde de dolari) si este aproape de 2,5 ori mai mic decat cel din Cehia (103,6 miliarde de dolari).

Stocul investitiilor straine directe din Romania este insa al doilea ca marime din Europa de Sud-Est si CIS, dupa Rusia, stat care a atras 197,7 miliarde de dolari.

De asemenea, anul trecut, au fost initiate sau erau in derulare un numar de 362 de proiecte de investitii de tip greenfield, nivel care situeaza Romania pe locul sapte in lume.

Pe prima pozitie la nivel mondial se afla China cu 1.378 de proiecte, fiind urmata de India cu 981 de proiecte si de Statele Unite ale Americii cu 723 proiecte. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Marea Britanie, Franta si Rusia.

Mediafax

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro