Romania ocupa locul al treilea in regiune in functie de valoarea tranzactiilor imobiliare din 2007

7 aprilie 2008

România s-a plasat anul trecut pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est -exclusiv Rusia-, după Polonia şi Cehia, în funcţie de valoarea tranzacţiilor imobiliare, care au totalizat 2,2 miliarde de euro, reprezentând circa 20% din volumul atras de regiune, potrivit companiei Jones Lang LaSalle. Europa Centrală şi de Est a atras anul trecut tranzacţii imobiliare de 11,2 miliarde de euro, în creştere cu 13,9% faţă de 2006, se arată în raportul privind piaţa imobiliară din Bucureşti realizat de companiei imobiliare Jones Lang LaSalle.
           

"România a fost în acest an (n.r. - 2007) vedeta regiunii, cu o creştere a investiţiilor de 144%, ajungând la un volum total de 2,2 miliarde de euro. În Polonia, investiţiile au scăzut cu 36,4% faţă de anul record din 2006, iar Cehia a raportat o creştere a volumelor investiţionale de 73%", se arată în raport.
          

 Realizatorii studiului arată că în ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat o scădere a investiţiilor în regiune, cu 52,9% faţă de trimestrul al treilea al aceluiaşi an.

România, aproape jumătate din tranzacţii au fost încheiate anul trecut cu proprietăţi de pe segmentul de retail, 34% cu spaţii de birouri, şi câte 8% cu spaţii hoteliere şi industriale.
           

"România începe să întrunească din ce în ce mai mult criteriile de achiziţii ale fondurilor de investiţii care activează în Europa Centrală şi de Est", se spune în raport.
           

Sursele de finanţare pentru achiziţii de proprietăţi imobiliare în România au provenit atât de la bănci locale, cât şi din Germania, Austria, Olanda, Franţa, Grecia, Turcia.
            "Cu toate acestea, costul finanţării a crescut, marjele de dobândă s-au majorat în medie cu 40-65 puncte procentuale, iar gradul de îndatorare acceptat de bănci a coborât la 65-75% din valoarea proiectelor", apreciază analiştii LaSalle.
            Ei menţionează că băncile au început să favorizeze în special tranzacţiile care depăşesc 100 de milioane de euro.
            "Pentru investitorii care nu beneficiază de relaţii puternice cu băncile, finanţarea este greu de obţinut, câteva grupuri de investitori rămânând din acest motiv în afara pieţei imobiliare, cel puţin până la îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare", susţin realizatorii studiului.
         

 
 În ceea ce priveşte randamentele, diminuarea acestora a stagnat în ultimul trimestru al anului trecut, aşteptările investitorilor pentru 2008 indicând o creştere de la sub 6% la 6-6,25%.
          

 "La acest nivel, Bucureştiul îşi păstrează o diferenţă de 35-60 puncte procentuale faţă de Praga şi Varşovia", se arată în studiu.
            La nivelul Europei Centrale şi de Est, în primul trimestru al anului, lipsa de lichidităţi a redus semnificativ numărul investitorilor interesaţi să achiziţioneze produse imobiliare.
          

 "Preţurile activelor imobiliare de calitate secundară s-au deplasat cu aproape 1%, în termeni de randament investiţional, ajungând să difere de cele ale produselor de calitate superioară cu 1,5%-2%. Preţurile proprietăţilor de calitate superioară nu au fost afectate încă în Polonia, Cehia şi Ungaria", adaugă specialiştii LaSalle.
           

Ei au estimat pentru prima jumătate a anului un nivel mai mic al tranzacţiilor imobiliare în regiune, comparativ cu anul trecut, pe fondul atitudinii rezervate a investitorilor faţă de decizia de a vinde sau a cumpăra. 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro