Cele mai multe atacuri phishing din Europa au fost iniţiate, în ultimele şase luni din 2007, din România, respectiv 5%, stat care ocupă locul al treilea la nivel mondial, după SUA şi China, în privinţa atacurilor de acesti tip, potrivit producătorului american de soluţii de securitate Symantec. "În prezent, hackerii nu mai sunt interesaţi de calculatoare sau dispozitive, ci încearcă prin metode discrete să obţină informaţii confidenţiale despre utilizatori, pe care apoi să le utilizeze pentru câştiguri financiare ilicite. Acestea sunt comercializate într-o economie subterană matură şi consolidată. Infractorii online devin o problemă îngrijorătoare odată cu direcţionarea atacurilor către site-urile reţelelor sociale" a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul reprezentanţei Symantec în România, Gabriel Tomescu.
Modalitatea de fraudare prin e-mail cunoscută sub numele de "phishing" constă în transmiterea de mesaje către utilizatori de căsuţe poştale electronice prin care li se solicită acestora date personale de identificare.
Într-un raport elaborat de Symantec, denumit Internet Security Threat Report, Volumul XIII, se arată că atacurile informatice sunt redirecţionate dinspre reţele de calculatoare spre Internet, utilizatorii online putând fi afectaţi prin simpla vizitare zilnică a site-urilor preferate.
În România, 98% dintre atacurile de tip phishing au fost realizate printr-o reţea socială, ca şi în SUA şi China. Majoritatea ţintelor vizau companii cu sediul central în Statele Unite, respectiv şapte din principalele 10 atacuri, dintre care trei au fost instituţii financiare. O bancă din Mare Britanie şi un furnizor de servicii de Internet din Italia au fost alte ţinte preferate ale atacurilor phishing venite din România.
Majoritatea atacurilor informatice la nivel mondial, respectiv 98%, au fost realizate prin intermediul reţelelor sociale. Conform raportului, atacatorii sunt în căutarea datelor confidenţiale care pot fi utilizate fraudulos în vederea obţinerii de foloase financiare. Astfel, 68% dintre atacuri au vizat în mod direct obţinerea de informaţii confidenţiale, iar în 80% din cazuri companiile vizate de atacuri phishing aparţin sectorului financiar.
În raportul Internet Security Threat Report se arată că instituţiile guvernamentale şi de educaţie, care deţin baze de date cu informaţii personale confidenţiale, sunt ţinte preferate ale atacurilor informatice.
Sectorul educaţiei are prima poziţie, fiind ţinta a 24% dintre atacurile care vizau furtul de date, în timp ce sectorul guvernamental se situează pe poziţia a doua cu 20% dintre atacuri.
Raportul Symantec menţionează că 67% din atacurile informatice observate în zona Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) au fost considerate o ameninţare serioasă pentru date confidenţiale, indiferent dacă acestea erau păstrate de către instituţii guvernamentale sau organizaţii private.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro