Romania, o tinta majora pentru investitorii straini

16 ianuarie 2007

Romania are mari sanse ca, in anii ce urmeaza aderarii sale la UE, sa se incadreze in tiparele tarilor Baltice de dezvoltare sau in cel al Poloniei, apreciaza investitorii straini.  “Tarile Baltice au avut o evolutie spectaculoasa si, desi in Romania reformele au intrat in forta cu ceva intarziere, daca se mentine ritmul actual de dezvoltare, precum si vointa de a ajunge o tara cu adevarat europeana, Romania va cunoaste o dezvoltare impresionanta in viitorii ani”, apreciaza Peter Elam Hakansson, Presedintele East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata Est Europeana.
In plus, un alt factor care sustine aceste previziuni optimiste este dimensiunea pietei romanesti. “Ca investitor strain, iti permiti eventual sa ignori Slovenia sau Slovacia, dar cum sa-ti permiti sa nu iei in calcul Romania sau Polonia?”, subliniaza Hakansson.

Investitorii straini cred ca, la inceputul perioadei postaderare, piata de capital romaneasca va inregistra cresteri substantiale, la nivelul celor din Polonia si tarile Baltice. Intrarea in Uniunea Europeana a fost insotita, fara exceptie, de cresteri ale pietelor financiare si, in general, ale economiilor noilor tari membre. Statutul de membru aduce in primul rand un plus de incredere in randul investitorilor straini, dar si autohtoni. Investitiile in noua piata devin, dintr-o data, plasamente intr-o piata regionala Europeana, in care riscurile de sistem sunt sensibil diminuate. Beneficiind toate de acelasi statut, aceste piete din Est vor continua insa sa se diferentieze prin conditiile interne specifice, politicile promovate, dar si atuurile “naturale”.

Cele mai bune performante post-aderare in zona est-europeana le-au avut Letonia si Polonia, unde pietele financiare au inregistrat cresteri de circa 200%, in euro (perioada 2004-2006). ”Cresterea a fost generata, in mod evident, de un ansamblu de factori favorabili, precum indicatorii macroeconomici, consumul si investitiile straine directe”, spune presedintele EastCapital.

Polonia continua sa beneficieze de faptul ca este cea mai mare tara din noua Europa, cu piete extinse care asigura, in primul rand, premise de crestere a sectoarelor din economia reala. Performantele au fost accentuate si de aprecierea monedei nationale, randamentele interne fiind si mai atractive in perceptia investitorilor straini. De cealalta parte, Letonia, desi este printre din cele mai mici tari europene, reuseste sa transmita vitalitate printr-o extraordinara vointa de refomare, la nivelul tuturor sectoarelor, cuplate cu un mix de politici atractive.

Proaspat intrata in randul tarilor “cu gir European”, Romania ar putea fi perceputa ca o piata care urmeaza caracteristicile pietelor poloneze si baltice. “Romania este a doua tara ca marime din zona, cu o economie in plina expansiune si o tendinta de apreciere a monedei nationale; in acelasi timp, este printre tarile care, in ultimul timp a aratat un apetit de schimbare deosebit, reusind ca surpinzator de repede sa elimine intarzierile in procesul de aderare si sa indeplineasca criteriile europene, pentru a fi admisa in 2007 si nu in 2008. De asemenea, Romania are o buna politica de atragere a investitorilor, in primul rand prin cota unica, care este chiar la un nivel mai mic decat in Tarile Baltice. In sfarsit, Romania este considerata inca o piata emergenta, statut pe care alte tari incep  sa-l piarda”, arata reprezentantul East Capital.

Nu e intamplator faptul ca, pe ansamblul zonei de Est, piata de capital cu cea mai slaba performanta este cea a Sloveniei. Dupa 2004, piata slovena a raportat o crestere de “doar” 62%, in euro. Explicatia consta tocmai in maturitatea pietei. Slovenia, o economie mica, cu excelente date macroeconomice (este prima tara din Est care a intrat in clubul Euro) nu mai poate oferi surpize investitorilor.

Daca numarul de companii listate va creste semnificativ, iar Romania va pastra ritmul actual de dezvoltare, atunci aceasta piata va fi noua revelatie europeana, furnizand ceea ce, in ultima instanta, orice investitor asteapta - un bun raport intre randament si risc”, conchide presedintele East Capital.   

Despre East Capital:

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele Est Europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde Euro. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong.

Fondurile de investitii administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

East Capital are o baza de clienti care trece de 250.000 si este foarte diversificata din punct de vedere geografic. Investitiile East Capital in Romania se ridica la peste 115 milioane Euro, iar principalele investitii sunt Petrom, Impact si SIF-uri, dar piata romaneasca prezinta un interes sporit pentru companie dupa aderarea la UE.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro