Romania se afla in topul tarilor cu cel mai mare risc pentru investitorii straini, in cazul unei crize mondiale. Cel putin asa sustin analistii economici de la Standard&Poor. Criza de lichiditate de pe pietele internationale ar putea avea efecte negative asupra cursului de schimb din Romania. In cadrul unui grup de 15 state din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Standard&Poor's plaseaza tara noastra pe locul cinci in topul de risc al investitorilor straini.
Piata financiara romaneasca se numara, astfel, printre cele mai vulnerabile din regiune la criza inregistrata la nivel international. Analistii agentiei de rating Standard&Poor's sunt de parere ca in conditiile mentinerii unui grad scazut de lichiditate in pietele internationale, efectele se vor face simtite cel mai repede in Letonia, Islanda, Bulgaria, Turcia si Romania. Expertii financiari cred ca indicele de vulnerabilitate nu este, totusi, relevant.
Daca lichiditatile vor continua sa fie o problema atunci ratingul de tara al Romaniei ar putea fi mai scazut. Luna august a fost marcata de corectii pe toate pietele financiare ca urmare a crizei creditelor ipotecare din Statele Unite, fapt care a dus la o scadere a lichiditatilor la nivel international.
Mai mult, o serie de analisti straini cred ca deocamdata situatia de criza nu a fost depasita si ca abia acum incep sa apara efectele. In ce priveste Romania, majorarea pensiilor si cresterea salariilor din sectorul bugetar ar putea avea efecte negative. Intr-un scenariu al agentiei de rating S&P, efectele negative ale acestor masuri se vor produce in lant.
Deprecierea monedei nationale se va reflecta in inflatie si va pune presiune pe cresterea dobanzilor. Expertii Standard&Poor's spun ca deciziile privind modificarea ratingurilor depind de reactia autoritatilor la evolutia mediului economic.
Antena 3
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro