Romania, in topul tarilor unde se poate trai

20 iulie 2007

Unde iti sta bine? Surprinzator...si in Romania! Cel putin asa arata studiile: Romania ocupa locul 20 din 30 de tari europene, unde ai putea locui. Romania se situeaza pe locul al 20-lea in topul 30 al tarilor europene unde este bine sa traiesti (The European Happy Planet Index), potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de New Economics Foundation (NEF).

     

Islanda se afla in fruntea topului care a avut in vedere evaluarea bunastarii populatiei in raport cu cantitatea de resurse ecologice consumate, informeaza sky.com.
    

Happy Planet Index se abate de la analizele economice traditionale pentru ca incearca sa combine criteriile subiective cu cele obiective pentru a intelege relatia dintre "nivelul de bunastare" raportat de cetatean si resursele materiale, naturale ale tarii.
          

Specialistii au masurat cantitatea de emisii de dioxid de carbon eliminata, gradul de satisfactie si speranta de viata ale populatiei fiecarei tari participante la studiu, pentru a calcula cat de eficient sunt convertite resursele fiecarui stat in bunastare.
        

Raportul publicat impreuna cu Friends Of The Earth a scos la iveala faptul ca, la nivel general, Europa este din ce in ce mai ineficienta in a furniza cetatenilor sai starea de bunastare exprimata in termeni de fericire relativa si speranta de viata. Specialistii spun ca Europa este mai poluata in prezent decat era in 1961, fiind in urma altor regiuni de pe glob precum America Latina, insulele Caraibe, mare parte a Asiei, Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
       

Studiul a mai scos la iveala faptul ca oamenii au aceleasi probabilitati de a avea o viata satisfacatoare indiferent de nivelul lor de consum.
         

Cetatenii din tarile nord-europene, precum Danemarca, Suedia si Islanda, dar si elvetienii raporteaza cel mai inalt grad de bunastare subiectiva. Aceste tari au si cea mai inalta speranta de viata, dar lor li se alatura cateva dintre tarile mediteraneene, precum Italia si Spania.
            

Tarile "de tranzitie", precum Romania, Bulgaria, Lituania si Letonia, au cel mai scazut nivel de bunastare, cel mai scazut nivel de satisfactie si cea mai mica speranta de viata din Europa.
         

Marea Britanie s-a situat pe locul al 21-lea in acest top pentru ca este una dintre cele mai poluante tari.
          

Pe primele cinci locuri in top se afla, in ordine, Islanda, Suedia, Norvegia, Elvetia si Cipru, in timp ce ultimele cinci locuri sunt ocupate de Lituania (pe 25), Ungaria (26), Grecia (27), Bulgaria (28), Luxemburg (29) si Estonia (30).
        

Nic Marks, fondatorul Centrului pentru bunastare al NEF, a declarat: "tari precum Islanda, cel mai fericit loc din Europa conform indexului nostru, indica faptul ca fericirea nu costa mult".
            

"Combinatia dintre politicile sociale puternice si utilizarea pe scara din ce in ce mai larga a resurselor ecologice demonstreaza ca utilizarea mijloacelor pe care ti le ofera mediul nu inseamna sacrificarea bunastarii umane. De fapt, acest lucru ne poate face si mai fericiti", a adaugat acesta.
           

Simon Bullock, de la Friends Of The Earth, a declarat: "Nu numai ca economiile (tarilor n.r.) folosesc de mai multe decenii surse de energie poluante, care distrug mediul de care depindem, dar acest lucru nici nu ofera un nivel mai mare de fericire".
       

Analiza Happy Planet Index este diferita, prin metodologia sa, de Human Development Index realizat de ONU, care utilizeaza drept criterii speranta de viata, nivelul de educatie si produsul intern brut pentru a calcula nivelul de bunastare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro