Romania condamnata la CEDO din cauza fumatului

Categorie: Pe scurt

In urma unei plângeri a unui deţinut care se consideră victima fumatului pasiv din celulele suprapopulate, Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO a condamnat marţi România, comunica AGERPRES


Deţinutul s-a plâns de suprapopulare carcerală şi de condiţii rele de igienă, inclusiv de faptul că a fost închis împreună cu deţinuţi fumători, situaţie necorespunzătoare cu diversele maladii de care suferea.

Condiţiile de detenţie şi tabagism de care a suferit Gheorghe Florea între 2002 şi 2005 la închisoarea din Botoşani, apoi într-un spital penitenciar, contravin interdicţiei privind tratamentele inumane şi degradante, potrivit judecătorilor din Strasbourg, care au decis în cazul lui Florea suma de 10.000 de euro drept despăgubiri.

CEDO notează că Florea ''a atras de mai multe ori atenţia autorităţilor competente în legătură cu condiţiile rele de detenţie, inclusiv prezenţa deţinuţilor fumători în celula sa''.

Potrivit deciziei Curţii, statele trebuie să se asigure că fiecare deţinut este ţinut în detenţie respectând demnitatea umană, că nu este supus unei suferinţe sau încercări de o intensitate care să depăşească nivelul inevitabil de suferinţă inerentă detenţiei şi că nu este compromisă sănătatea deţinuţilor.

Deţinutul a locuit îndeosebi timp de opt luni cu un număr de deţinuţi cuprins între 110 şi 120 pentru numai 35 de paturi.

Potrivit declaraţiilor sale, 90 % dintre ei erau fumători. El s-a aflat, de asemenea, în prezenţa unor fumători în timpul şederii sale în spitalul penitenciar.

Răspunzând plângerilor sale, Ministerul român de Justiţie a recunoscut că, din cauza suprapopulării carcerale, deţinuţii ajung să stea şi câte doi în pat şi că separarea deţinuţilor fumători de cei nefumători este imposibilă din lipsă de spaţiu.


În aprilie 2004, reclamantul a demarat o acţiune în justiţie pentru a cere despăgubiri din cauza degradării stării sale de sănătate, demers respins pe motivul că n-a fost stabilită relaţia de cauzalitate. El beneficiază din 2005 de eliberare condiţionată.


Alte articole

Adauga comentariu