Romania are potential!

22 aprilie 2008

România este ţara cu cel mai mare potenţial de dezvoltare din sud-estul Europei şi oferă o perspectivă unică tinerilor absolvenţi universitari şi specialiştilor cu experienţă formaţi în străinătate care doresc să se întoarcă în ţară, potrivit şefului reprezentanţei din România a companiei McKinsey.

"Este greu de ignorat faptul că România este în prezent ţara cu cel mai mare potenţial de dezvoltare din sud-estul Europei, iar contextul actual oferă o fereastră unică de oportunităţi pe care, poate, nu o vom mai întâlni în viitor", a spus, duminică, Andrei Caramitru, şeful reprezentanţei din România a companiei McKinsey, cea mai mare companie de consultanţă de strategie din lume, în faţa studenţilor români de la Universitatea Columbia.

Printre atuurile care denotă România ca un mediu excelent afirmării profesionale, consultantul român a subliniat, în primul rând, factori ce ţin de filosofia corporatistă - companiile multinaţionale care vin în România se arată în primul rând interesate de oameni de încredere, testaţi şi specialişti formaţi în medii academice occidentale sau cu experienţă occidentală, dar şi factori care ţin de atractivitatea României ca economie emergentă în plin avânt, cum ar fi ritmul accelerat al creşterii economice anuale, volumul de investiţii directe atrase, sau rata de penetrare a internetului de mare viteză (broadband) - care a ajuns comparabilă cu nivelul vest-european, la care se adaugă competitivitatea companiilor de comunicaţii.

În prezent, companiile de recrutare se confruntă chiar cu o absenţă a personalului pentru poziţii executive şi personal cu înaltă specializare în România, de unde s-a ajuns la situaţia ca, în anumite sectoare, salariile oferite în România pentru poziţii de top să fie peste media nivelului din regiune, a spus Caramitru.

Consultantul român a menţionat şi neajunsurile României: în primul rând insuficienţa actualei infrastructuri a transporturilor - şosele, gări şi aeroporturi subdezvoltate, în absenţa unor proiecte extinse pe bugete multianuale - sistemul sănătăţii în general nereformat şi care se zbate între corupţie şi tratament discreţionar şi, nu în ultimul rând, învăţământul care devine în România tot mai slab şi mai neglijat.

Principala cauză a degradării învăţământului românesc, la nivel academic, este nu atât calitatea programelor şcolare, cât calitatea profesorilor intraţi în învăţământul românesc în ultimul deceniu, a apreciat consultantul român. Lipsa unui corp profesoral academic bine pregătit şi interesat duce la scăderea interesului studenţilor, a explicat specialistul român.

"Învăţământul românesc trebuie reparat, dacă România doreşte să urmeze exemplul Irlandei, dezvoltântu-şi o economie puternică şi nu să rămână undeva în coada Uniunii Europene, precum state ca Grecia sau Portugalia, care şi-au neglijat învăţământul", potrivit lui Caramitru.

Acesta a menţionat printre punctele slabe şi percepţia încă prevalentă a corupţiei existente în România şi lipsa unui sprijin susţinut din partea Parlamentului pentru acţiunile Guvernului.

Cele mai multe întrebări din partea audienţei de la conferinţă s-au referit la siguranţa unei întoarceri în România pentru un absolvent occidental.

"Dacă doriţi un job bine plătit, uşor şi sigur, România nu e locul indicat", a spus Caramitru, adăugând că cei care decid să se întoarcă în România trebuie să fie pregătiţi să răspundă la noi provocări. El a dat exemplul propriu: format şi stabilit în Elveţia de 13 ani, a ales să se întoarcă în România iniţial cu rezerve, dar în prezent, la mai puţin de un an de la preluarea conducerii reprezentaţei companiei multinaţionale de consultanţă, se declară total convins că a făcut alegerea bună.

Andrei Caramitru a susţinut prezentarea cu titlul "Oportunităţi în consultanţa de top management din România" la conferinţa anuală organizată de Clubul Studenţesc Românesc (Romanian Club) de la Universitatea Columbia, cu sprijinul Consulatului României de la New York.

Clubul Românesc de la Columbia University are câteva zeci de membri şi este una din cele mai active organizaţii româneşti de la New York. Pe lângă manifestări culturale şi literare susţinute pe toată durata anului, clubul are şi o conferinţă anuală majoră, cu invitaţi de marcă. Tema conferinţei de anul acesta a fost "The Long Road Back".

McKinsey este cea mai mare companie de consultanţă de strategie din lume şi şi-a deschis birou la Bucureşti în toamna lui 2007.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro