Romania are cele mai reduse venituri bugetare din Uniunea Europeana din cauza impozitarii scazute a persoanelor fizice si a companiilor

Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor in comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, releva raportul Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene, intitulat 'Tendinte in impozitare in EU 2008'.
Drept consecinta a nivelului scazut de impozitare, tara noastra are si cele mai reduse venituri bugetare din Uniune, iar taxele pe consum - taxa pe valoarea adaugata, in special - reprezinta principalele surse ale bugetului, noteaza acelasi raport, potrivit EurActiv.

Cu un impozit pe veniturile persoanelor fizice de 16 la suta, Romania se situeaza la polul opus Danemarcei, cu 59 la suta. Doar sase state membre impoziteaza veniturile cu rate mai mici de 30 la suta: Slovacia (19 la suta), Estonia (22 la suta), Bulgaria (24 la suta), Letonia (25 la suta) si Lituania (27 la suta). La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se gasesc in cinci tari nordice, care aplica impozite ce depasesc 50 la suta: Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Belgia. Media la nivelul Uniunii este de 38,68 la suta, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile.

Daca in ceea ce priveste taxarea veniturilor personale diferentele dintre statele membre variaza semnificativ, in ceea ce priveste taxarea profiturilor companiilor scala este mai restransa, fiind cuprinsa intre 10 la suta in Bulgaria si Cipru si 35 la suta in Malta. Romania are unul dintre cele mai mici impozite pe profit, a patra cota, dupa Bulgaria, Cipru, Irlanda (12,5 la suta), Lituania si Letonia (15 la suta).
Tendinta generala in UE este de a taxa mai putin profitul: sapte state reducandu-si impozitul pe profit in 2008. De la mijlocul anilor '90, impozitele pe profitul companiilor au fost reduse drastic in intreaga Uniune, remarca raportul, iar tendinta se mentine, avand in vedere ca, in 2008, sapte state au diminuat impozitele. Cea mai substantiala reducere a fost facuta de Germania, de 8,9 la suta, ajungand pana la 29,8 la suta. Pe de alta parte, raportul precizeaza ca nicio tara din UE nu a luat masuri de crestere a impozitului pe profit. Media europeana a impozitului pe profit este 23,59 la suta, iar cele mai inalte cote sunt impuse in Malta (35 la suta), Franta (34,4 la suta) si Belgia (33,99 la suta).
Tendinta generala de scadere a taxelor directe, indeosebi a impozitului pe profit, este echilibrata printr-o tendinta de majorare a taxelor indirecte. Raportul observa ca, incepand din 2001, doar opt state nu au marit taxele indirecte, iar tendinta europeana este de a aseza povara fiscala pe taxarea indirecta.
 
Majorarea taxelor pe consum - preponderent TVA si accize - nu a avut, insa, ca efect si o crestere a incasarilor bugetare, ci mai degraba o modificare a ponderii acestora in veniturile totale. De altfel, raportul arata ca veniturile difera de la un stat la altul si in functie de obiceiurile de consum, dand ca exemplu incasarile Bulgariei din accizele pe tutun si alcool, care sunt de cinci ori mai mari decat ale Olandei.
Romania inregistra o pondere a veniturilor bugetare in PIB de 28,6 la suta in 2006, cu 8,5 la suta sub media UE 27, iar nivelul de impozitare este cel mai scazut din UE, in 2008, potrivit raportului. in ceea ce priveste structura veniturilor, raportul arata ca tara noastra se bazeaza, in principal, pe veniturile din taxe indirecte, fiind pe locul patru in Uniune dupa Bulgaria, Cipru si Malta. Taxele indirecte reprezentau 44,5 la suta din totalul veniturilor, in 2006, in timp ce media UE 27 era de 38,9 la suta. Contributiile sociale insemnau 34,2 la suta, iar taxele directe numai 21,4 la suta. Datorita acestei structuri, colectarile din TVA au fost pe locul doi ca pondere din UE in 2006, fiind de 28,6 la suta. Raportul, care evalueaza tendintele conform datelor privind veniturile raportate pana in 2006, constata ca ponderea veniturilor bugetare ale Romaniei in PIB a ramas constanta incepand din 2001.

AGERPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro