Romania a depasit anul trecut Polonia si Ucraina la valoarea fuziunilor si achizitiilor

15 aprilie 2008

România se află între primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est în funcţie de valoarea fuziunilor şi achiziţiilor înregistrată anul trecut, cu un nivel de 8,4 miliarde de dolari, depăşind ţări precum Polonia şi Ucraina, potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment AG. Europa Centrală şi de Est a înregistrat în 2007 un nivel al tranzacţiilor şi fuziunilor de peste 190 de miliarde de dolari, din care 4,4% în România. Cea mai mare parte a tranzacţiilor din regiune a fost atrasă de Rusia, respectiv 60%.
          
"România se află în top cinci în regiune, depăşind cu aproape 50% nivelul din Ucraina, o ţară cel puţin la fel de mare, unde valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost de 5,4 miliarde de dolari, şi, spre surprinderea noastră, Polonia, unde valoarea s-a situat la 7,6 miliarde de dolari", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Martin Schwedler, membru în consiliul director al Raiffeisen Investment AG.
          
 Înaintea României s-au plasat Rusia, cu 110,2 miliarde de dolari, Ungaria, cu 21,9 miliarde de dolari, Turcia, cu 18,6 miliarde de dolari şi Austria, cu 14,5 miliarde de dolari.
           
Şi în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, regiunea a înregistrat o creştere semnificativă, de la 1.400 în 2006 la 2.300 în 2007, în timp ce în România s-a remarcat o scădere a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate cu circa 30%, la 120.
           
Piaţa românească a fost dominată anul trecut de tranzacţiile private, doar 3% din fuziuni şi achiziţii fiind privatizări.
           
"Anul 2007 a fost primul an în care mega tranzacţiile nu au reprezentat mai mult de 50% din totalul pieţei, acestea acoperind doar 43%. De asemenea, valoarea medie a tranzacţiilor a crescut în medie cu 56%, la circa 38 milioane de euro", a spus Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment România.
           
România a continuat să fie şi în 2007 o piaţă a vânzătorilor, iar datorită achiziţiei Rompetrol de către compania KazmunaiGaz, anul trecut a fost primul an în care piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a fost dominată de ţări din afara Uniunii Europene.
           
Estimările Raiffeisen privind evoluţia din acest an a acestui sector sunt optimiste, analiştii considerând că România nu va fi afectată de criza financiară internaţională.
          
 "Am încheiat în acest an cea mai mare tranzacţie din domeniul asigurărilor, prin preluarea Asiban de către Groupama, iar săptămâna viitoare vom finaliza şi preluarea retailerului român Proton de către Vodafone. În total, de la începutul anului, am oferit consultanţă în cadrul unor tranzacţii cu o valoare de jumătate de miliard de euro, aşa că dacă este criză noi nu o vedem", a precizat Filipescu.
          
Ea a spus că valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din 2008 va avea o evoluţia crescătoare, în ciuda fapului că finanţările sunt mai scumpe, iar băncile mai precaute.
           
"Dacă dăm la o parte din valoarea de anul trecut, tranzacţiile de real estate şi tranzacţia Rompetrol rămân cam patru miliarde de dolari. Nu ştiu ce se va întâmpla pe piaţa imobiliară, dar previzionez că de la nivelul celor patru miliarde de dolari vom vedea o creştere a tranzacţiilor", a adăugat Filipescu.
           
În opinia reprezentanţiilor Raiffeisen Investment în acest an vor fi afecatate cel mai probabil tranzacţiile mari, dar vor fi încheiate fuziuni şi achiziţii de dimensiuni medii.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro