Ritmul de crestere a salariilor din sectorul privat va incetini in 2009

11 decembrie 2008

Ritmul de creştere a salariilor din sectorul privat va încetini anul viitor la cel mult 10%, ca urmare a reducerii bugetelor pentru resurse umane şi amânării proceselor de recrutare, iar numărul beneficiilor se va reduce, acestea fiind selectate în funcţie de nevoile şi performanţele angajaţilor. "Salariile au crescut prea repede în România şi cred că actuală criză va uşura situaţia. De exemplu, salariile celor din Bucureşti au crescut, de la un an la altul, cu 10%-20%, în funcţie de sector şi nivel. Mă aştept ca ritmul de majorare să scadă considerabil în 2009 şi 2010", a declarat Steve Moroz, country manager la compania de recrutare Hudson.

El a precizat că actuala criză financiară a determinat o mare parte din companii să renunţe la angajări, cele mai afectate sectoare fiind cel bancar, imobiliar, construcţii şi consultanţă HR, respectiv recrutare şi trainning.

"În ultimele două luni companiile au amânat procesele de recrutare, excepţie făcând poziţiile critice pentru operaţiuni", a explicat Moroz.

Potrivit specialiştilor din domeniul resurselor umane, companiile vor încerca să pună presiune pe rezultatele angajaţilor, şi mai puţin pe stimularea acestora prin majorări salariale sau alte beneficii.

"Vor fi cazuri de reorganizare a departamentelor de resurse umane. Drept urmare, angajaţii redundanţi sau neproductivi vor fi disponibilizaţi, bugetele vor fi mai mici şi vor fi reduse activităţile de HR care nu aduc un câştig imediat. (...) Salariile nu vor mai creşte în ritmul accelerat de până acum. În principal se va pune accent pe factorii motivaţionali non-financiari şi pe elementele de dezvoltare pe termen mediu sau lung", este de părere Silviana Boian, şeful departamentului cercetare al firmei de consultanţă în executive search Alexander Hughes.

Ea consideră că în următoarea perioadă partea variabilă, respectiv bonusurile şi beneficiile, în special cele bazate pe performanţă, va avea o pondere semnificativă în pachetul salarial, ceea va stimula productivitatea, dezvoltarea afacerilor şi reducerea costurilor.

"Companiile vor realiza că au nevoie de specialişti competenţi pentru a trece cu bine de criză", a adăugat Boian.

Potrivit unei analize Ernst&Young publicate în luna octombrie, ponderea bonusurilor în structura remuneraţiei unui angajat dintr-o firmă mare din România va ajunge în acest an la 30%.

Oana Bolotan Datki, country manager al firmei de consultanţă Consulteam, a precizat că majoritatea companiilor vor înlocui pachetele de beneficii fixe cu cele flexibile, ceea ce va reduce costurile pentru partea variabilă cu până la 50%.

"În acest moment numai 15% din companiile multinaţionale oferă beneficii flexibile, în funcţie de performanţă, dar şi de vârstă, starea civilă sau domeniul în care lucrează. În condiţiile economice actuale, cu siguranţă numărul companiilor care vor alege beneficiile flexibile va creşte substanţial. Angajatul va putea alege din mai multe tipuri de beneficii, ceea ce crede el ca are nevoie, iar compania va reduce astfel costurile şi va putea să îşi motiveze în continuare salariatul", consideră Datki.

Ea a menţionat că anul viitor creşterile salariale nu vor depăşi 10%.  "Creşterile salariale au ţinut cont de perfomanţa individuală (a angajatului, n.r.), a companiei şi de inflaţie. Dacă performanţa individuală şi cea a companiei au fost la putere în acest an, inflaţia la fel, majorările salariale au urmat trendul şi au fost de peste 10%, în unele cazuri chiar de 30%. În medie, managerii au beneficiat de creşteri de 10-13%, iar personalul necalificat de 30%", a explicat reprezentantul Consulteam.

La rândul său, Irina Vasile, master franchiseela compania de recrutare Antal International Network România, crede că anul viitor salariile nu se vor renegocia, iar companiile vor începe să facă analize, de două ori pe an, în ceea ce priveşte performanţa angajaţilor, în prezent acest tip de analiză realizându-se anual.

"Vor exista sectoare unde vor contiua să crească salariile, dar acolo unde până acum valoarea acestora era mică, mai exact pentru cei din industria chimică şi alimentară sau pentru ingineri. Pe de altă parte, în sectoare unde până acum erau cele mai mari creşteri, cum este cazul bancilor, IT şi FMCG, nu se va mai întâmpla acelaşi lucru. În perioada următoare vorbim de multă mai muncă pe bani mai puţini", a continuat reprezentantul Antal.

Ea a estimat că în acest an creşterile salariale au fost de circa 20-30%, însă prognozele pentru anul viitor arată un avans de cel mult 10%.

Vasile crede că partea variabilă a salariilor va ajunge să se dubleze, însă companiile vor renunţa să acorde benefiicii constând în vacanţe în străinătate pentru angajaţi sau maşini şi vor reduce bugetul alocat convorbirilor telefonice. În schimb, angajaţii vor beneficia în continuare de bonusuri, servicii medicale private plătite şi decontarea transportului.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro