Inegalitatea veniturilor a atins cote extreme pe intreaga suprafata a Globului si este in crestere, indica un raport recent al organizatiei Oxfam.
De la criza financiara mondiala din anul 2009, numarul miliardarilor s-a dublat, ajungand la putin peste 1.600 de persoane in intreaga lume. Astfel, decalajul dintre procentul veniturilor acestora si cel al persoanelor cu posibilitati financiare reduse s-a marit considerabil.
Conform studiilor Oxfam, pe durata unui an (martie 2013 - martie 2014), cei mai bogati 85 de oameni din lume si-au majorat veniturile cu 668 milioane $ in fiecare zi. Astfel, la inceputul anului curent, acesti 85 de oameni detineau o avere egala cu cea apartinand jumatatii celei mai sarace a Globului.
Doar statisticile despre Bill Gates vorbesc de la sine: daca acesta ar cheltui in fiecare zi 1 milion de dolari din averea sa, ar trebui sa treaca 218 ani pentru a ramane pe zero.
Si inegalitatea in cadrul tarilor este in crestere: la nivel global, 7 din 10 oameni traiesc in tari unde decalajul intre saraci si bogati a devenit tot mai mare in ultimii 30 de ani. Conform calculelor Oxfam, un impozit de 1,5% asupra averii miliardarilor care detin peste 1 miliard de dolari in anul 2014 ar determina strangerea unei sume de 74 miliarde de dolari – suficienta pentru a asigura inscrierea fiecarui copil din lume in institutii scolare si furnizarea de servicii medicale corespunzatoare in tarile cele mai sarace.
Organizatia a lansat o campanie in acest sens, solicitand autoritatilor guvernamentale implementarea de politici pentru redistribuirea profiturilor. „Nu este normal ca, intr-o lume unde sute de milioane de oameni traiesc fara a avea acces la apa potabila si fara mancare suficienta pentru a-si hrani familiile, «elita» populatiei sa detina mai multi bani decat ar putea cheltui in cateva vieti”, a declarat Mark Goldring , directorul executiv al Oxfam.
Sursa: Buzz Feed
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro