Revendicarea unui imobil, o actiune in instanta ce implica necesitatea unui avocat competent

19 februarie 2019

A achizitiona un imobil mai vechi vine la pachet cu ceva riscuri, printre care chiar si posibilitatea de a te regasi chemat in instanta, pentru ca un alt proprietar isi revendica proprietatea. Astfel de situatii se intampla mai ales cu acele cladiri vechi, poate chiar de patrimoniu. In orice caz, inainte de achizitia unui imobil este bine sa se verifice absolut tot ce tine de istoricul cladirii si de eventuale succesiuni.

O situatie controversata poate fi despre confiscarea unui imobil de catre stat si vanzarea catre alti proprietari. Insa motivand deposedarea in mod abuziv, un fost proprietar poate sa isi ceara acest drept in instanta.

Ce este de facut

Se spune ca este mai bine a preveni decat a trata. Daca este sa ne raportam la acest caz, atunci cel mai bine, pana la a cauta un avocat civil, de competenta pentru acest domeniu care sa se ocupe de formalitati, este sa va informati. Nu achizitionati un imobil pana cand nu ati facut si cercetarea necesara. Va puteti pune la adapost de eventuale probleme daca veti verifica existenta unei cereri de restituire sau revendicare. Avocatul poate face acest lucru, prin doua modalitati:

  • Verificare la primaria pe raza careia se afla imobilul in cauza

In acest caz este necesara depunerea unei cereri prin care se solicita informatiile despre posibile revendicari, restituiri, precum si detalii despre care este stadiul de solutionare al acestora.

Uneori aceste informatii sunt mai usor de accesat, de regula pe platforma online a primariei, acolo unde aceasta le publica.

  • La instanta de judecata competenta

Legea spune ca in caz de litigiu cu privire la dreptul de proprietate, instanta de judecata in raza careia este imobilul are competenta sa solutioneze cazul. Asadar avocatul poate verifica daca pe rol exista un proces ce are in vedere un imobil anume, cu titlu de revendicare imobiliara.

  • Verificare la Cartea Funciara

In Cartea Funciara un imobil este inscris cu toate informatiile despre regimul juridic al acestuia. Asadar, acolo unde este cazul, exista detalii despre litigii in ceea ce priveste dreptul de proprietate.

Pentru a face acest lucru se cere un extras din Cartea Funciara, ceea ce se obtine in termen de cateva zile, dupa completarea in prealabil a unei cereri si plata unei taxe in acest sens. De asemenea, daca este cazul, se poate opta pentru regimul de urgenta, ceea ce implica si o taxa mai mare.

Situatiile de acest gen pot fi solutionate si prin impacarea partilor, adica prin mediere. Sunt situatii in care ca urmare a unei succesiuni dreptul de proprietate este cerut de o ruda, membru de familie spre exemplu. In orice caz, exista dreptul de a cere in instanta restituirea bunului imobil. Conform legii, daca valoarea acestuia este de la pana la 200.000 de lei, solutionarea tine de judecatorie, iar pentru situatiile in care depaseste aceasta valoare, actiunea se va solutiona in tribunal.

Este de preferat, indiferent de ce parte a situatiei sunteti, parat sau reclamant, sa aveti un avocat de competenta, precum este echipa AVM Consult. Revendicarea de imobil este unul dintre serviciile pe care le ofera, informatii complete regasindu-se si in cadrul paginii oficiale.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Revendicarea unui imobil, o actiune in instanta ce implica necesitatea unui avocat competent

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro