Reuters anticipeaza o crestere puternica a tarifelor europene la energie

4 iunie 2008

Consumatorii din Europa vor suporta creşteri importante ale tarifelor energiei la furnizor în 2008, pe fondul avansului costurilor de producţie şi distribuţie generat de cotaţiile record atinse de barilul de petrol de la începutul acestui an, potrivit unei analize Reuters. Preţul barilului de petrol s-a dublat în ultimele 12 luni, situaţie care a condus la tarife record în pieţele de distribuţie de energie şi gaze, punând presiune pe facturile plătite de consumatorul final.

"În următoarele luni şi, probabil, în anii ce urmează, presiunea pe tarifele la energia vândută retail va creşte constant. Prin comparaţie, preţurile angro au avansat mult mai rapid faţă de tarifele retail şi nu prevăd o schimbare a acestei situaţii", a declarat directorul general al E.ON Marea Britanie, Paul Golby.

El nu a precizat când şi cu cât vor creşte facturile populaţiei, însă analiştii se aşteaptă ca furnizorii britanici să opereze o majorare a tarifelor în curând.

Cea mai mare parte a energiei din Europa este generată prin arderea de cărbune şi gaze naturale, materii prime ale căror preţuri sunt legate de cotaţiile ţiţeiului.

Astfel, în pofida avansurilor înregistrate de preţurile alimentelor şi carburanţilor din benzinăriile de pe continent, consumatorii vor fi nevoiţi să suporte noi scumpiri, pe fondul creşterii inevitabile a tarifelor energiei electrice şi termice.

Totodată, temerile legate de nivelul scăzut al resurselor globale de cărbune şi normele de protecţia mediului din ce în ce mai restrânse se adaugă la factorii care pun presiune asupra companiilor de utilităţi.

Facturile la energie în Marea Britanie deja au crescut cu procentaje din două cifre, pe fondul avansului costurilor în sectorul de distribuţie.

În acelaşi timp, în majoritatea statelor europene, de la Ungaria şi Polonia până la Spania şi Germania, furnizorii de energie au anunţat scumpiri pentru a doua jumătate a acestui an, datorate creşterii preţurilor la distribuitori, iar analiştii prevăd noi majorări în viitorul apropiat.

Cel mai mare furnizor de gaze din Germania, E.ON Ruhrgas, a transmis în mai că va creşte tarifele cu peste 10% până la finele anului, iar cele mai mari companii de utilităţi din Olanda, Essent şi Nuon, au anunţat scumpiri la energie începând cu luna iulie.

"Ţinând cont de faptul că piaţa gazelor este influenţată de cotaţiile petrolului, recordurile atinse în ultimul timp se transmit direct în preţul gazului natural şi indirect în tarifele la electricitate", potrivit Nuon.

În Franţa şi Spania, unde preţurile energiei la consumatorul final sunt reglementate de autorităţi guvernamentale, tarifele au crescut, deşi în procentaje sunt mai reduse decât pe pieţele deschise complet.

Autoritatea de reglementare spaniolă CNE a recomandat guvernului o majorare a preţului la electricitate de 11,3% în trimestrul al treilea, cu tarife mai mici pe timp de noapte, în timp ce consumatorii francezi suportă tarife cu 10% mai mari, după ce furnizorul controlat de stat Gaz de France a solicitat executivului de la Paris să intervină.

La începutul acestei săptămâni, guvernele din Ungaria şi Bulgaria au anunţat scumpiri de două cifre la tarifele electricităţii şi gazelor naturale.

În România, preţul gazelor naturale la furnizori a crescut în luna februarie cu 8,5%, iar autorităţile au anunţat că nu vor exista alte majorări până la 1 iulie. Furnizorii Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France, şi E.ON, consideră că tarifele ar trebui majorate în acest an cu 18-19%, pentru a reflecta creşterea costurilor.

În ceea ce priveşte energia electrică, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că preţurile la consumatorul final vor fi analizate la 1 iulie.

Cotaţia barilului de petrol a atins, la începutul acestui an, pragul psihologic de 100 de dolari. De atunci, preţul de referinţă al ţiţeiului a fluctuat constant, stabilind mai multe maxime istorice. La 22 mai, cotaţia petrolului a stabilit recordul istoric peste 135 de dolari pe baril, iar majoritatea analiştilor nu mizează pe scăderi sustenabile în acest an.

În prezent, barilul de petrol este cotat, la Bursa de la New York, la 123,41 dolari, în scădere pe fondul aprecierii dolarului faţă de euro si yen şi datelor economice pozitive raportate de autorităţile americane.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro