Valoarea restantelor inregistrate la plata creditelor este de aproximativ 1% din valoarea acestora, ceea ce inseamna ca nu sunt motive de ingrijorare, dar nu trebuie sa se renunte la prudentialitate, a declarat joi, directorul Biroului de Credit, Serban Epure. In acest sens, directorul Biroului de Credit si-a exprimat siguranta ca atitudinea prudenta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), imbinata cu atitudinea prudenta a bancilor si prezenta in piata a Biroului de Credit va stopa aceasta crestere.
Epure a precizat ca in acest moment, recordul celor inregistrati in baza de date a Biroului de Credit este detinut de catre o persoana fizica care are restante "la nu mai putin de 13 participanti". De asemenea, Serban Epure a declarat ca in baza de date a institutiei pe care o conduce sunt inregistrate si aproximativ 50-60.000 de persoane care au restante la doi sau mai multi participanti.
Directorul Biroului de Credit a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce "nu spune creditorului potential sa acorde sau nu creditul respectiv", solicitat de catre o persoana fizica sau juridica, iar decizia de a acorda sau nu credite ii apartine in intregime bancii fata de care s-a efectuat solicitarea de imprumut. Banca ia astfel de decizii in baza normelor pe care le impune functionarilor care acorda creditul respectiv.
"Indiferent cu ce suma esti inscris acolo (n.r. in baza de date a Biroului de Credit), nu este singura informatie pe baza careia banca decide acordarea sau nu a creditului respectiv. Judecata ultima este cea a fiecarei banci", a adaugat Epure.
Mai mult, Serban Epure a spus ca institutia in fruntea careia se afla nu are dreptul sa modifice datele persoanelor din baza de date. Potrivit directorului Biroului de Credit, tot ce institutia poate sa faca este sa elibereze persoanelor respective situatia inscrierii datelor cu care sunt inregistrate si sa o indrume catre banca ce i-a raportat ca restantieri sau nu. "Banca, aceeasi care i-a transmis datele este singura in masura si are dreptul sa ii stearga, sau sa ii modifice datele cu care este inscrisa persoana respectiva in baza de date", a explicat Epure.
Pe de alta parte, directorul Biroului de Credit a explicat ca din luna mai a acestui an, activitatea institutiei pe care o conduce nu se mai suprapune la fel de mult cu activiatea Centralei Riscurilor Bancare din cadrul BNR, pentru ca "s-a eliminat gestionarea de catre Banca Nationala a restantelor pentru creditele mai mici de 20.000 lei". Epure a precizat insa ca BNR mai gestioneaza inca toate informatiile, negative sau pozitive, cu privire la creditele de peste 20.000 de lei.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro