Regulile se schimba in timpul jocului:ce au inteles romanii despre pensii?

14 ianuarie 2008

Comisia de Supraveghere a Pieţei de Pensii private intenţionează să modifice legea pensiilor private obligatorii printr-o ordonanţă de urgenţă. Modificarea se referă la repartizarea aleatorie a românilor care nu şi-au ales pensia privată până la finalul perioadei de aderare din 17 ianuarie. Conform iniţiativei Comisiei, repartizarea aleatorie urmează să se facă în mod egal către toţi administratorii autorizaţi. Acum legea prevede că românii indecişi vor fi repartizaţi către fonduri, în funcţie de cota de piaţa obţinută de acestea după prima campanie de vânzare. Admnistratorii din fruntea clasamentului spun ca este vorba din nou de schimbarea regulilor în timpul jocului şi că este...discriminare pozitivă, în favoarea jucătorilor mici.

Un alt proiect- o alta regula aparuta in timpul jocului cu finalizare in februarie!
Un proiect de lege privind garantarea unui randament măcar egal cu inflaţia pe pilonul II ar putea fi pe masa Parlamentului în a doua decadă din februarie, a spus preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Aron Popa. Declaraţia preşedintelui Comisiei parlamentare vine ca reacţie la scrisoarea deschisă înaintată de către şase organizaţii ale societăţii civile, care au cerut autorităţilor garantarea în legislaţie a unui randament minim anual egal cu rata anuală a inflaţiei în sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Organizaţiile respective propun ca acoperirea garanţiei să cadă în special în sarcina administratorilor.

"În a doua decadă a lunii februarie consider că va fi pe masa Parlamentului un proiect de lege, astfel încât participanţii la pensiile private obligatorii să aibă garanţia că primesc înapoi, în termeni reali, suma cu care au contribuit", a precizat Ioan Aron Popa.

Ce spun administratorii de pensii?
Administratorii fondurilor de pensii obligatorii consideră că în scrisoarea deschisă publicată joi de şase organizaţii ale societăţii civile se face o mare confuzie între două sisteme diferite atunci când se solicită garantarea unui randament minim cel puţin egal cu rata inflaţiei. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a menţionat că "se face o mare confuzie între două sisteme de pensii complet diferite, sistemul de pensii de tip beneficii definite şi sistemul de tip contribuţii definite, sistem implementat şi în România prin Legea 411/2004", ca răspuns la scrisoarea deschisă înaintată, miercuri, de şase organizaţii ale societăţii civile.

"În cazul sistemului de tip beneficii definite (pilon II), contribuabilii pot stabili o valoare a pensiei, iar administratorul va face un calcul al contribuţiilor pe care aceştia trebuie să le plătească pentru ca contribuabilul să ajungă la beneficiile stabilite anterior", a explicat directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ. Potrivit acestuia, costurile sunt însă mai mari, comisioanele administratorilor nu sunt limitate şi, de asemenea, contribuţiile pot suferi variaţii în timp.

În ce priveşte sistemul de tip contribuţii definite (pilon II), directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private sustine că aderenţii ştiu cum se investesc banii, cum contribuie şi doar pot fi estimate beneficiile la pensie, respectiv randamentele. În acest sistem costurile sunt mai reduse, iar comisioanele sunt limitate prin lege.

Pensiile nu sunt garantate de o institutiea statului!
Arbitrul pensiilor private va înainta un proiect privind fondul de garantare a pensiilor private obligatorii şi facultative cel mai probabil în luna ianuarie, urmând ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă în februarie, a declarat, vineri, vicepreşedintele CSSPP Ion Giurescu.

"Vrem să facem un fond de garantare după modelul Băncii Naţionale a României (BNR) sau după modelul Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA)", a precizat vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care a adăugat că vor lua în calcul, cel mai probabil, modelul CSA. 

Giurescu a adăugat că arbitrul pensiilor nu a luat, încă, nicio decizie referitoare la forma de organizare a fondului de garantare în ce priveşte investiţiile, situaţiile în care fondul va interveni ca plătitor, nivelul despăgubirilor sau cu cât vor contribui fondurile la acest fond.

Arbitrul pensiilor a primit peste 400 de sesizări în 3 luni cu privire la falsuri în acte de aderare

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a înregistrat în perioada 17 septembrie – 13 decembrie 2007, 433 de sesizări referitoare la fals de semnături şi uz de fals, iar pentru 158 dintre acestea s-a dispus sesizarea organelor de cercetare penală, anunta CSSPP.

Pentru 158 dintre sesizările înregistrate s-a dispus sesizarea organelor de cercetare penală pentru infracţiuni ce vizează fals de semnături şi uz de fals, se arată într-un comunicat.

Fondurile de pensii private obligatorii au raportat, cumulat, 272.179 de noi aderenti in perioada 15 decembrie 2007 - 7 ianuarie 2008, care ridica la 3,18 milioane numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii pe pilonul II, potrivit datelor remise de catre CNPAS.

Concluzie:

Mai sunt 3 zile in care poti sa aderi de buna voie si nesilit de... calculator la un fond de administrare a pensiilor obligatorii!

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro