Taranii mai pot vinde carne, lapte, branzeturi, oua, peste si alte produse in pietele din intreaga tara fara sa fie inregistrati la Autoritatea Veterinara doar pana la 1 ianuarie 2008, dupa aceasta putand sa comercilizeze produsele numai daca s-au inregistrat la ANSVSA si respecta un ghid de reguli de igiena si etichetare.
Astfel, termenul pana la care producatorii se pot inregistra la Autoritate a fost prelungit pana la 1 ianuarie 2008. Actul normativ, care trebuia initial sa intre in vigoare la 18 ianuarie 2007, a mai fost amanat o data, pana la 18 iulie, dupa mai multe proteste ale reprezentantilor fermierilor.
"Doar circa 10% dintre micii producatori de alimente care fac vanzari directe s-au inregistrat, si circa 20% dintre cei care vand cu amanuntul, de aceea am decis sa amanam aplicarea ordinului pana la 1 ianuarie 2008. Aceasta inseamna si ca vor putea vinde pe piata nationala pana la acea data", a aratat Eftimie.
Dupa 1 ianuarie 2008, cand va intra in vigoare forma modificata a ordinului, fermierii vor putea realiza vanzari directe la nivel national de carne, lapte, branzeturi, oua, peste si alte produse alimentare de origine animala numai daca respecta anumite norme.
"Asociatiile profesionale trebuie sa intocmeasca niste ghiduri de reguli, in colaborarea cu Autoritatea, pe care fermierii care produc in propria gospodarie si apoi vor sa vanda pe piata nationala trebuie sa le respecte. Trebuie sa asiguram trasabilitatea acestor produse, astfel ca ele vor trebui marcate, etichetate si, desigur, este obligatorie respectarea unor norme de igiena. Recomandarea Comisiei Europene este ca producatorii sa respecte aceste norme", a spus Eftimie.
El a exemplificat cateva reguli, precizand ca utilajele utilizate in ferma trebuie sa fie curate si igienizate, iar fermierii trebuie sa respecte norme de igiena personala, sa eticheteze si marcheze produsele pentru a se cunoaste gospodaria de provenienta.
"Daca respecta sau nu aceste norme se va constata prin control de catre ANSVSA, in momentul in care fermierii vor sa se inregistreze", a precizat Eftimie.
La data emiterii actului normativ care interzicea vanzarile directe ale micilor producatori pe piata nationala, Autoritatea si-a motivat decizia prin obligatia de a asigura informatiile privind producatorul alimentelor si traseul parcurs pana la consumator, greu de realizat in cazul produselor comercializate direct de fermieri.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro