Regiunea de dezvoltare Nord-Est a Romaniei va absorbi fonduri europene de 1-2 miliarde euro pe an in perioada 2007-2013, a declarat marti, la o conferinta pe tema initiativei locale, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala /ADR/ Nord-Est, Constantin Apostol. Regiunea Nord-Est grupeaza judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui si, conform indicatorilor macroeconomici si sociali, este cea mai saraca regiune a Uniunii Europene.
Fondurile europene se vor duce in primul rand in infrastructura, protectia mediului, dezvoltare rurala, regenerare urbana, turism, dezvoltarea resurselor umane, a declarat pentru Rompres directorul ADR Nord-Est.
El a precizat ca regiunea de dezvoltare Nord-Est a inregistrat cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor europene de pre-aderare, dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Au fost atrase in aceasta regiune fonduri PHARE de 200 milioane euro, fonduri ISPA de 250 milioane euro si fonduri SAPARD de aproximativ 300 milioane euro, a aratat Apostol.
Directorul ADR Nord-Est a mentionat ca in momentul de fata exista un portofoliu de 1.000-1.200 de proiecte pentru programele operationale sectoriale, din care o treime au finalizat studiile necesare si proiectarea, o treime sunt in diverse stadii cu proiectarea, iar restul sunt la nivel de idee si mai trebuie lucrat.
Pana acum, au fost implementate in regiune 700 de proiecte cu finantare UE si fiecare din cele 45 de orase din cele sase judete a implementat cel putin un proiect.
PIB-ul pe locuitor in regiunea Nord-Est este de 30 la suta din media UE, iar o majorare la nivelul de 50 la suta ar fi un progres fantastic, a apreciat Constantin Apostol.
El a mentionat totodata ca regiunea este un mare 'exportator' de forta de munca in strainatate, circa 600.000 de romani din cei trei milioane care lucreaza in afara tarii provenind din aceste judete.
Constantin Apostol a mai apreciat ca fondurile europene atrase in perioada 2007-2013 ar putea fi dublate prin cresterea investitiilor straine directe in regiune, in conditiile in care pana in prezent acestea reprezinta numai 3,4 la suta din totalul investitiilor straine directe atrase de Romania, comparativ cu 51 la suta in Bucuresti, 16 la suta in regiunea de vest sau 14 la suta in regiunea de nord-vest.
Potrivit directorului ADR, englezii si chinezii sunt foarte interesati sa investeasca in regiune, in timp ce investitori din Austria au anuntat deja o investitie de 400 de milioane de euro la Radauti, in domeniul lemnului si cherestelei.
La ultima licitatie pe programe PHARE, din cele 140 de proiecte depuse la Ministerul Integrarii Europene, 36 au fost desemnate castigatoare, iar noua dintre acestea sunt din regiunea Nord-Est, a mai spus Constantin Apostol.
Regiunea Nord - Est a inregistrat, anul trecut, o crestere a valorii adaugate brute din industrie de doi la suta, o evolutie remarcabila fiind inregistrata in judetul Neamt, unde productia industriala a crescut cu peste cinci la suta.
In schimb, s-a inregistrat un declin de 10 la suta al productiei industriale in judetul Suceava, care da circa 18 procente din valoarea adaugata bruta a regiunii si care cunoaste pentru al doilea an consecutiv reduceri drastice ale productiei industriale, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala de Prognoza.
Pentru valoarea adaugata bruta din agricultura, a fost estimat un nivel aproape egal (0,1 la suta) cu cel din anul 2005, in conditiile in care productia agricola din aceasta regiune a fost serios afectata de conditiile climaterice vitrege. Necesitatea refacerii anumitor zone din regiune dupa ploile si inundatiile din ultimii ani, dar si continuarea proiectelor de investitii sustin o crestere a valorii adaugate din constructii estimata la 16 la suta, peste nivelul national. in domeniul serviciilor cresterea este estimata la 6,5 la suta pentru anul 2006.
In ceea ce priveste comertul exterior ponderea acestuia in total tara a fost in scadere in 2006 fata de anul 2005 atat la exportul de bunuri (de la 8,3 la suta la 7,3 la suta), cat si la importul de bunuri (de la 5,8 la suta la 5,1 la suta). Volumul exportului si importului din regiune in 2006 va inregistra cresteri modeste de 3,2 la suta, respectiv 5,9 la suta.
In ultimii ani, la nivelul regiunii s-a manifestat o scadere a populatiei ocupate ca urmare a restructurarilor si disponibilizarii unui numar mare de personal. In anul 2005 aceasta a fost cu 0,6 la suta mai mica comparativ cu anul 2004, pentru 2006 fiind estimata tot scadere de circa 0,5 la suta
Din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, jumatate se bazeaza pe agricultura. Regiunea Nord - Est, care este si cea mai saraca, contribuie cu 15,1 la suta la ocuparea la nivel de tara, detinand in acelasi timp, cea mai ridicata rata de participare la ocuparea in agricultura 42,7 la suta.
Schimbarile in structura populatiei ocupate au condus si la modificari ale numarului mediu de salariati. In anul 2005 s-a inregistrat, pentru prima data in ultimii patru ani, o crestere de 0,6 la suta estimandu-se, de asemenea, crestere si pentru anul 2006 (cu 1,2 la suta). Judetele in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri au fost Iasi (3,8 la suta) - puternic centru industrial si Vaslui (2,4 la suta) - centru important pentru dezvoltarea regionala, in ceea ce priveste industria prelucratoare.
Regiunea Nord - Est se caracterizeaza prin faptul ca a avut in mod sistematic rate ale somajului peste media nationala, diferenta reducandu-se insa in anul 2005 la 0,9 puncte procentuale (6,8 la suta rata somajului pentru regiunea Nord - Est fata de 5,9 la suta la nivel national). Cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat in judetul Vaslui (10,1 la suta in 2005 si 9,5 la suta 2006) situandu-se pe locul doi pe tara. In 2006 rata somajului regiunii a fost estimata la 5,9 la suta.
Din punct de vedere al castigului salarial mediu net, regiunea Nord - Est (663 lei in anul 2005 si circa 754 lei pentru 2006) se situeaza sub media la nivel national (746 lei in 2005, respectiv 848 in 2006), cea mai mare crestere inregistrandu-se in judetul Botosani (25 la suta) usor superioara celei la nivel national (24,6 la suta).
Regiunea Nord - Est se suprapune in cea mai mare parte provinciilor istorice Moldova si Bucovina si reprezinta 15,5 la suta din suprafata totala a Romaniei.
La 1 ianuarie 2006, populatia totala a regiunii Nord - Est era de 3.734.946 locuitori, reprezentand 17,3 la suta din populatia totala a tarii. Ca numar de locuitori, regiunea ocupa locul intai pe tara. Ponderea populatiei urbane in total populatie este de 43,6 la suta, iar a celei rurale de 56,4 la suta.
Sursa: ROMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro