In acest an, piata imobiliara romaneasca a inregistrat cateva tranzactii record, care depasesc ca valoare 40 milioane de euro fiecare. Trei cladiri de birouri din Capitala au fost vandute cu sume cuprinse intre 40 si 80 de milioane de euro. Potrivit analistilor imobiliari, pretul unui metru patrat de spatiu de birou... clasa A a ajuns sa coste 2.000 de euro, cu 500 de euro mai mult fata de 2005.
Afacerea de 80 de milioane de euro
Cea mai importanta tranzactie din ultimul timp de pe piata romaneasca este preluarea imobilului Charles de Gaulle Plaza de catre fondul de investitii Accesion Found, in urma sumei de 80 de milioane de euro. Cei care au vandut cladirea sunt companiile CA Immo si Avrig 35, iar principalul chirias al cladiri va fi operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania. Astfel, conform specialistilor, cladirea de birouri de langa televiziunea publica, este cea mai scumpa din Bucuresti. Charles de Gaulle Plaza este o cladire de clasa A, in Bucuresti existand doar 200.000 mp de astfel de cladiri. O cladire din aceasta clasa prezinta anumite facilitati, precum: locuri de parcare si accesul in cladire 24 din 24, design modern si suprafete mari, locatie intr-o zona prospera. Chiria pentru astfel de locuri este de 16-20 euro pe metru patrat iar cheltuielile de intretinere se ridica la 3 – 3,5 euro pe metru patrat.
Alte doua afaceri de succes
O alta cladire de birouri este Bucharest Business Park, care a fost achizitionata de fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company, in urma sumei de 50 de milioane de euro. Amplasat in apropiere de Piata Presei Libere, imobilul este format din trei corpuri separate, totalizand 18.420 de metri patrati destinati birourilor, la care se adauga spatii de depozitare si 400 de locuri de parcare. Constructia cladirii a fost finalizata in luna septembrie a anului trecut. Proiectul este inchiriat in totalitate unor firme multinationale precum BASF, Sony si IBM la un pret mediu de 16 euro pe metrul patrat. Millenium Bussines Center, dezvoltata de catre firma greaca Aegek, a adus in buzunarele companiei suma de 40 de milioane de euro.
Si nu se termina aici...
Analiza specialistilor in domeniu a aratat ca pana la sfarsitul lui 2007, se vor dezvolta si proiectele din provincie, mai mult pe zona de retail decat pe cea a cladirilor de birouri. Potrivit sistemului, beneficiarul final apeleaza la serviciile unui dezvoltator imobiliar, cel care gaseste terenul, obtine aprobari, construieste pe el. Dupa toate acestea, preda proiectul „la cheie” celor interesati. Intr-un cuvant, afaceri sigure si pe multi bani.
Cosmina Doicu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro