Castigurile celor mai bogati 1% dintre americani au reprezentat 21,2% din venitul national total din 2005, nivel record pentru perioada postbelica, indicand accentuarea decalajului fata de populatia saraca, potrivit unui studiu realizat de autoritatea fiscala, Internal Revenue Service (IRS). In 2004, veniturile americanilor bogati au reprezentat 19% din total, dupa un record de 20,8% stabilit in anul 2000, inregistrat pe fondul castigurilor ridicate de pe piata de capital, potrivit studiului citat de Wall Street Journal.
La polul opus se afla 50% din populatia americana, cu venituri care au reprezentat numai 12,7% din total, sub ponderea de 13,4% inregistrata in 2004 si de 13% in anul 2000.
Datele IRS, bazate pe declaratii fiscale, se refera la venitul brut ajustat, la care au fost operate deduceri, precum contributiile la fondurile de pensii. Autoritatea detine informatii de acest tip numai pana in 1986, dar, potrivit datelor academice, veniturile celor mai bogati americani au avut o pondere similara in totalul national in anii 1920.
Cercetatorii atribuie cresterea inegalitatilor mai multor factori, printre care evolutia tehnologiei, care avantajeaza persoanele cu inalta calificare, fenomenul globalizarii, precum si dezvoltarea mijloacelor de comunicare, care permite oamenilor de afaceri, sportivilor sau celor din domeniul divertismentului sa obtina venituri ridicate.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro