Ratingul de tara al Romaniei ar putea ajunge la A3 in cateva luni

12 septembrie 2006

Ratingul de tara acordat Romaniei de catre compania Coface a fost imbunatatit de la B la A4, au anuntat reprezentantii companiei, cu ocazia celei de-a treia editie a "Conferintei de risc de tara". Directorul general Coface, Jerome Cazes, a precizat ca Romania a inregistrat progrese din punct de vedere al investitiilor straine astfel, Coface ar putea acorda, in cateva luni, ratingul A3. Totodata, directorul general Coface a mai spus ca investitiile in Romania au un risc mai scazut decat cele in Bulgaria.

El si-a argumentat declaratia precizand ca in ultimii cinci ani a remarcat un interes sporit al investitorilor italieni pentru tara noastra. Totodata, a explicat ca anul trecut aproximativ 65 la suta dintre companiile straine au inregistrat profituri foarte mari in Romania. La randul sau Leonard Orban, secretar de stat, fost negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana a subliniat ca "fara o consolidare a reformei justitiei, Romania nu va putea beneficia de pozitia unui stat membru". Uniunea Europeana ar putea activa clauze de salvgardare pentru Romania si Bulgaria chiar si dupa aderare, in sectoare precum agricultura sau justitia. De asemenea, banii acordati de Uniunea Europeana pentru agricultura ar putea fi mai putini cu 20%, daca Romania nu face dovada ca poate sa administreze aceste fonduri.

In opinia presedintelui Comisiei de buget, finante si banci din Senat, Varujan Vosganian, tara noastra este nedreptatita cu ratingul A4 acordat de Coface, deoarece ar fi trebuit sa primeasca un rating A3. El a precizat ca in ultimii ani au fost depasite numeroase obstacole, in acelasi timp dezvoltandu-se economia ofertei privind investitiile straine. Cu aceasta ocazie a mai spus ca obiectivul actualei guvernari a fost diminuarea riscului investitional prin crestere economica. Romania a atins, in 2005, standardele in privinta reformei macroeconomice, a aratat Vosganian. Totodata, a admis ca exista in continuare vulnerabilitati de natura fiscala, privind agricultura, sistemul de asigurari sociale si competitivitatea externa. Cu toate acestea, senatorul considera ca anul viitor Romania va avea venituri de 34% din Produsul Intern Brut, adica de 9 miliarde de lei.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro