Numarul femeilor prezente in diferite structuri decizionale politice sau publice este sub 20 la suta in jumatate din tarile europene si doar sase femei se afla la conducerea unor state, potrivit unui raport prezentat de Consiliul Europei cu ocazia Zilei Internationale a Femeii. In raportul european prezentat, miercuri, de Biroul de presa al Consiliului Europei, se pune accentul pe aspectul egalitatii dintre sexe in ceea ce priveste structurile decizionale politice sau publice.
"Egalitatea dintre sexe este o chestiune atat de corectitudine, cat si de simt practic. O societate care nu-si implica toti cetatenii in procesul luarii deciziilor nu numai ca discrimineaza femeile, dar este incapabil sa-si foloseasca intregul potential politic, economic si social", potrivit comunicatului transmis de Biroul de presa al Consiliului Europei.
La patru ani dupa ce Comitetul Ministerelor din cadrul Consiliului Europei stabilea ca femeile sa fie prezente in proportie de 40 la suta in diferite structuri decizionale din cadrul politic si public, statisticile Consiliului Europei scot in evidenta o realitate dezamagitoare. Printre cele 36 de state care au raspuns unui chestionar in septembrie 2005, Suedia a pastrat numarul minim recomandat de femei in cadrul Parlamentului, iar in jumatate din tarile europene, numarul acestora era sub 20 la suta.
Intre cele sase femei care se afla la conducerea unor state din Europa, trei sunt monarhi, doua au ajuns in functie in urma alegerilor, iar una a fost numita de Parlament. Pana ca Angela Merkel sa fie numita cancelar al Germaniei in noiembrie 2005, toti prim-ministrii europeni erau barbati.
Mai mult decat atat, in sase state membre nu exista nicio femeie in postul de ministru. Raportul numarului de femei in structurile locale de guvernare, precum si in cele judiciare ale Consiliului European este sub numarul minim.
In UE femeile continua sa fie platite mai prost decat barbatii, arata CE
Femeile din Uniunea Europeana continua sa fie platite cu pana la 15% mai putin decat barbatii si intampina multe dificultati pentru a accede la posturi de conducere, se mai arata in raportul Comisiei Europene.
Conform documentului, rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor europene era in 2005 de 56,3%, in crestere cu 2,7% fata de 2000. in aceeasi perioada, rata de ocupare a fortei de munca in randul barbatilor era de 71,3%, la fel ca si in 2000.
Datele CE arata ca din cele 8 milioane de locuri de munca ce au fost create in Uniunea Europeana din 2000 pana in prezent, sase milioane sunt ocupate de femei.
'Femeile stimuleaza cresterea ratei de ocupare a fortei de munca in Europa si ne ajuta sa ne indeplinim obiectivele economice, insa persista prea multe obstacole care le impiedica in continuare sa isi puna in valoare pe deplin potentialul', a aratat comisarul european pentru munca, probleme sociale si oportunitati egale, Vladimir Spidla.
Conform raportului publicat de Comisia Europeana, 59% din numarul total al diplomelor universitare sunt acordate femeilor.
'Desi ii depasesc pe barbati in privinta gradului de pregatire si determina cresterea ratei de ocupare a fortei de munca in Europa, femeile sunt in continuare mai prost platite in comparatie cu barbatii ale caror venituri sunt in medie cu 15% mai mari decat ale femeilor, pentru fiecare ora de munca efectuata', a mai spus comisarul european.
Mai putin de o treime din numarul posturilor de conducere din intreprinderi sunt ocupate de femei, in timp ce, la nivelul consiliilor de administratie in cazul a 50 dintre cele mai mari companii europene, raportul dintre femei si barbati este de unu la zece, iar in parlamentele nationale proportia medie a femeilor ajunge la numai 24% (33% in cazul Parlamentului European).
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro