Creşterea productivităţii muncii pe total economie a depăşit, în ultimii şase ani, avansul salariilor, evoluţie susţinută de sectorul construcţiilor, al industriei, administraţiei publice şi serviciilor sociale, potrivit unei analize a Raiffeisen Bank. Astfel, pe total economie, creşterea de productivitate cumulată pentru intervalul 2001-2007 a fost de 282%, în timp ce avansul salariilor brute s-a situat la 234%. In sectorul construcţiilor, decalajul între creşterea productivităţii şi cea a salariilor a fost de 53 de puncte procentuale, avansul productivităţii fiind, în termeni nominali, de 287%.
Tot un plus de productivitate a consemnat şi domeniul administraţiei publice, apărării, serviciilor sociale şi educaţiei, majorarea productivităţii fiind de 349%, iar cea a salariului brut de 295%.
Cel de-al treilea sector cu un decalaj pozitiv între productivitate şi salarii este industria, însă cu o diferenţă este mai redusă decât în cazul celor două domenii amintite. Astfel, productivitatea a urcat cu 212%, iar salariile brute cu 204%.
La polul opus s-au situat agricultura, intermedierea financiară şi serviciile imobiliare, domenii în care creşterea salarială a fost superioară dinamicii productivităţii.
În agricultură, productivitatea a urcat cu 176% şi salariile s-au majorat cu 222%, în timp ce pentru intermedierea financiară şi serviciile imobiliare decalajul a fost de 82 puncte procentuale în favoarea salariilor, care au crescut cu 171%.
Date similare, de creştere a productivităţii cu un ritm superior avansului salariilor brute au fost prezentate, anterior, şi de Institutul Naţional de Statistică, calculele fiind făcute pentru perioada 2003-2007.
Potrivit INS, în ultimii cinci ani, creşterea a fost de peste 175%, faţă de dinamica salariului nominal brut care s-a situat la 164,2%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro