Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, considera ca restrictiile pe care Banca Nationala le impune pentru a reduce ritmul de crestere a creditelor afecteaza destul de mult relatia dintre bancile comerciale si mediul de afaceri. Chiar si asa, Ghetea considera ca relatia dintre institutiile de credit si oamenii de afaceri este foarte buna.
"Sistemul bancar romanesc are suficiente resurse pentru a sustine afacerile pe care le au diverse companii in Romania, fie ca aceste companii sunt multinationale, fie ca sunt romanesti. Daca ne referim mai in detaliu la cooperarea institutiilor de credit si persoanele juridice, cred ca ar fi loc de mai bine. Nu trebuie sa omitem faptul ca restrictiile pe care Banca Nationala le-a impus pentru reducerea ritmului de crestere a creditului in valuta afecteaza destul de mult relatia dintre bancile comerciale si mediul de afaceri", spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Radu Gratian Ghetea crede ca, in momentul de fata, constructiile in general si piata de imobiliare sunt cele mai finantate domenii de activitate de catre sectorul bancar. "In aceste domenii oferta bancara este foarte variata. De la proiecte mari de constructii de parcuri rezidentiale sau industriale, pana la finantarea persoanelor fizice, pentru cumpararea de locuinte gata facute sau pe le vor construi ulterior", mentioneaza oficialul Asociatiei Romane a Bancilor. In opinia sa, o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cele mai grave probleme le vor intampina acei agenti economici care nu pun prea mare pret pe relatia dintre client si banca si care nu au un orizont de dezvoltare foarte clar. "Din aceasta categorie fac parte acei oameni care si-au deschis o afacere pentru a trai de pe o zi pe alta. Pana acum, multe dintre aceste societati au reusit sa supravietuiasca pentru ca au eludat intr-un fel sau altul legea. Din pacate, multe dintre aceste firme vor trebui sa-si inchida portile", subliniaza Ghetea. L-am intrebat pe presedintele ARB, ce ar trebui sa mai "ajusteze" societatile comerciale pentru a fi mai fezabile in fata bancilor si, implicit, conforme cu standardele europene. Raspunsul este invariabil acelasi: "Trebui sa incerce sa gaseasa acele cai prin care vor putea produce eficient!".
Radu Gratian Ghetea nu este prea optimist in privinta relaxarii costurilor la creditele pentru afaceri. "Intotdeauna a existat o reticenta din parte bancilor atunci cand a venit vorba de creditele acordate pentru deschiderea unei afaceri. Aceasta retinere vine de la neprezentarea din partea clientului a unui studiu de fezabilitate suficient de bine documentat. Exista insa exemple care confirma regula, cum se spune, exemple in care studiile prezentate au fost bine documentate si bancile au finantat asa numitele green-fields, sau activitati noi incepute. Eu cred ca relaxarea costurilor are loc in fiecare zi atunci cand se prezinta un studiu de fezabilitate pentru o afacere care este viabila si foarte solida. Cand afacerea nu este destul de fiabila, atunci incep sa apara si costuri suplimentare pe care le cer bancile, deci dobanzi mai ridicate pentru acoperirea riscurilor potentiale", explica oficialul sistemului bancar romanesc.
Ana Zidarescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro