Rabla revine...(poate) din 20 aprilie

17 aprilie 2007

Programul "Rabla" ar putea demara cu cinci zile inainte de termenul initial, 25 aprilie, daca importatorii si comerciantii care au fost admisi vor fi pregatiti si la punctele de comercializare, a declarat la TV, ministrul mediului si al dezvoltarii durabile, Attila Korodi. Ministrul mediului si reprezentantii Fondului de Mediu vor avea marti o intalnire cu producatorii, importatorii si distribuitorii de autoturisme noi, care au fost admisi in program, pentru a le prezenta tipurile de facturi si alte detalii de ordin administrativ pentru ca programul sa poata incepe.

"Putem sa spunem ca cel tarziu vineri incepe programul, daca importatorii si comerciantii sunt pregatiti si la punctele de comercializare", a declarat ministrul Korodi. El a mai spus ca ministerul pe care il conduce se asteapta ca din momentul in care contractele sunt semnate, "sa se demareze procedurile si din partea acelor comercianti care sunt implicati in acest program". Korodi a adaugat ca incepand de marti dupa-amiaza va incepe semnarea constractelor cu importatorii si cu comerciantii.

Comitetul Director al Administratiei Fondului de Mediu (AFM) a analizat dosarele depuse de producatori si i-a avizat, la sfarsitul saptamanii trecute,  pe cei care indeplineau conditiile, distribuind cele 16.500 de locuri intre 58 de companii acceptate in program.  Astfel, Dacia, Daewoo, marcile importate de Porsche Romania si Renault - Nissan au primit fiecare cate 1.907 locuri in programul de reinnoire a parcului auto, in timp ce alte marci, Opel, Chevrolet, Fiat si Ford au primit fiecare peste 1.000 de locuri in programul care va incepe saptamana viitoare si se va incheia pe 12 decembrie.

Suma alocata pentru fiecare solicitant in parte s-a stabilit prin aplicarea unui coeficient de proportionalitate obtinut din raportul dintre suma alocata si suma totala solicitata (conform art 4 din Ordinul 430/2007). Programul se desfasoara in limita sumei de 49,5 milioane lei, dar spre deosebire de anul trecut, are trei etape, si nu doua. Astfel, prima etapa se va incheia la 31 august, a doua pe 12 noiembrie, iar a treia la 12 decembrie. AFM a publicat si o lista cu 142 de firme autorizate sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz prin program.

De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania a carui vechime depaseste 12 ani. Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere proprietarul primeste o suma de casare in valoare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.

Actele cu care proprietarul trebuie sa se prezinte la producatorul auto sunt copiile legalizate ale buletinului sau cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia si originalul certificatului de radiere. De asemenea, este necesara nota de acceptare a producatorului. in cazul in care masina a facut obiectul unei mosteniri, dosarul trebuie sa cuprinda si o copie legalizata a certificatului de mostenitor.

Sursa: NewsIn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro