Beneficiile salariale deţin o pondere de 10 la sută în salariul brut acordat în România în 2007, a declarat miercuri, la o conferinţă pe teme fiscale şi juridice, directorul servicii-taxe PricewaterhouseCoopers, Ruxandra Stoian, prezenta la conferinţa anuală fiscală şi juridică "Cum vă puteţi optimiza afacerea - perspectiva fiscală şi juridică". "Din totalul pachetului salarial, 70 la sută reprezintă salariul fix, 20 la sută partea variabilă a venitului şi 10 la sută beneficiile salariale constând în tichete de masă, asigurări de viaţă, abonament clinică medicală sau suport financiar pentru situaţii deosebite', a afirmat Ruxandra Stoian, citând un studiu PricewaterhouseCoopers la care au răspuns 200 de companii din România.
Din totalul beneficiilor, 72 la sută dintre companii acordă tichete de masă în timp ce participarea la profitul companiei, deţinerea de acţiuni sau participarea la un fond de pensii reprezintă numai între trei şi şase la sută.
"Tendinţele internaţionale ale salariilor prevăd introducerea beneficiilor cu impact pe termen lung, cum ar fi planurile de pensii, precum şi introducerea unor instrumente de recompensare pentru management. De asemenea vor fi acordate beneficii flexibile în funcţie de bugetul alocat fiecărui salariat", a precizat Ruxandra Stoian.
Potrivit reprezentantului PricewaterhouseCoopers, salariul de bază va continua să crească în 2008 pe fondul creşterii a salariului minim pe economie. Majorarea poate fi controlată de către angajatori prin acordarea salariilor variabile. Tot în anul 2008 se vor păstra beneficiile sociale în pachetele salariale iar ponderea acţiunilor deţinute de angajaţi va creşte.
"Salariaţii şi angajatorii vor putea contribui la sistemul de pensii private printr-un produs nou, susţinut financiar de ambele părţi" a adăugat Stoian.
ROMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro