PSD vrea ca IMM-urile sa fie controlate de stat o singura data pe an, iar inspectia sa fie anuntata

4 septembrie 2008

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat joi că Alianţa PSD+PC va institui, dacă va ajunge la putere, o lege a unui act unic de control pentru IMM-uri, adică acestea să fie controlate o singură dată pe an de autorităţi, iar inspecţia să fie anunţată din timp. În cadrul unei dezbateri despre soluţiile propuse de PSD şi PC pentru mediul de afaceri şi IMM-uri, Mircea Geoană a criticat faptul că firmele şi în special IMM-urile sunt sufocate de birocraţie şi de inspecţii şi a spus că formaţiunea sa se doreşte „un campion al sprijinirii IMM-urilor”.  "În opinia noastră, va trebui să reducem în mod dramatic birocraţia şi de aceea proiectul nostru de lege privind Actul Unic de Control – un singur control de la stat pe an la o firmă, control de fond pe care îl anunţi din timp, se pregăteşte omul, îşi pregăteşte actele contabile îşi face lecţiile, se întâlneşte cu statul o dată pe an", a detaliat preşedintele social-democrat.

Geoană a spus că legea actului unic de control e de inspiraţie americană şi are ca scop obţinerea unui mediu de "linişte şi predictibilitate pentru  întreprinderile mici şi mijlocii", iar PSD îşi propune să o emită imediat după ce ajunge la putere. Mai mult, liderul PSD a susţinut chiar că firmele ar putea să ceară daune dacă se simt hărţuite de stat. "Şi dacă vine de zece ori, nejustificat, un control al statului şi îi mai cere un ciubuc (...) în clipa respectivă, statul trebuie să plătească daune de interese firmei care a fost agresată de birocraţia de multe ori hulpavă a statului român", a adăugat el.

Alte măsuri propuse de PSD vizează introducerea unui scut fiscal, adică a unui prag maxim de impozitare a companiilor, urgentarea intervalului de rambursare a TVA eventual chiar într-o lună, iar CEC-ul să se transforme într-o bancă de finanţare a IMM-urilor.

PSD+PC propune şi impozitarea progresivă. Astfel actuala cotă unică, de 16%, va fi menţinută ca impozit pe profit a companiilor, iar cetăţenii vor fi impozitaţi pe mai multe nivele: 10% pentru cei cu salarii mai mici decât salariul mediu brut pe ţară şi 16% pentru salarii mai mari decât salariul mediu brut pe ţară. Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a spus că menţinerea cotei de 16% pentru companii e un bun câştigat al acestora care trebuie menţinut pentru a nu bulversa sistemul, în timp ce impozitarea progresivă a cetăţenilor se adresează în special celor care aşteaptă să fie ajutaţi de stat. Şi Geoană a pledat cauza impozitării progresive, dar într-o terminologie inedită, spunând că aceasta va fi "un clavecin bine temperat", în timp ce cota unică "îţi permite să cânţi doar la o singură clapă".

Mircea Geoană a mai declarat că PSD se gândeşte şi la înfiinţarea unui minister pentru Europa care va fi destinat atragerii fondurilor europene. Liderul PSD a mai propus înfiinţarea "unui ţar al transparenţei cheltuielilor fondurilor publice", mai exact instutuirea unui post guvernamental care să controleze modul în care sunt cheltuite acestea.

Liderul PSD a mai spus că se impune şi reorganizarea MEC, adică să se reînfiinţeze ministerul de Finanţe şi un minister al Economiei şi/sau al Energiei.

Mircea Geoană a declarat totodată că cei 1000 de kilometri de autostradă pe care PSD şi PC îşi propun să îi facă vor constitui "axa principală de creştere economică şi motorul de creştere economică în următorii ani". Atragerea fondurilor europene şi investiţiile în energie sunt, potrivit preşedintelui social-democrat, celelalte motoare ale viitoarei creşteri economice.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro