Proiectul NetCity, de realizare a unei retele subterane de fibra optica in Bucuresti, nu este viabil din punct de vedere economic, va crea un monopol in industria de comunicatii si va fi respins de Comisia Europeana, potrivit Asociatiei de Comunicatii prin Cablu si companiilor RCS&RDS si UPC. Proiectul nu este viabil, nici economic si nici tehnic, iar lucrarile au fost initiate, in unele zone, in lipsa stabilirii costurilor proiectului, a chiriei percepute firmelor de telecomunicatii si a conditiilor tehnice generale de racordare la fiecare cladire din Bucuresti, a declarat, marti, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, Radu Petric, la Conventia de Comunicatii prin Cablu.
El a aratat ca NetCity va crea un monopol in comunicatii si va fi blocat de Comisia Europeana.
"Este necesara o lege care sa reglementeze cadrul general, ca sa nu se ajunga la monopol. Nu este posibil sa ai un profit fabulos pentru ca ai mostenit un monopol natural (...) Suntem considerati de primarii ca o sursa de venit. Sa ne spuna costurile, altfel vom fi la cheremul Primariei, care poate sa modifice oricand costurile. Nu exista nicio tara in lume unde toate retelele sunt ingropate", a declarat Petric.
El a aratat ca termenul de doi ani pentru implementarea proiectului este nerealist.
La randul lui, Dinu Malacopol, director in UPC, a afirmat ca Netcity determina concurenta neloiala.
"Se creaza un monopol care nu este ilegal, dar nu este reglementat. Suntem intr-o situatie de concurenta neloiala. Toti operatorii mobili sunt afectati, cu exceptia celor care au comunicatii subterane", a spus Malacopol.Totodata, Ovidiu Ghiman, director comercial al RCS&RDS, a mentionat ca proiectul va face ca serviciile oferite clientilor sa fie foarte greu de controlat.
"Este foarte greu sa controlezi reteaua de cablu, daca ea va fi controlata de terti (...) Nicaieri in lume nu este incurajat monopolul", a spus Ghiman.
Cei trei au atras atentia ca Primaria Capitalei a interzis extinderea retelelor aeriene de cablu si ca orice retea aeriana trebuie mutata in subteran pana in mai 2008.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a criticat lipsa de transparenta a proiectului derulat de Primaria municipiului Bucuresti si a sustinut ca autoritatea de reglementare in comunicatii nu va tolera instituirea unui nou monopol, fie el bazat pe infrastructura.
"ANRCTI va saluta aparitia unui nou operator pe piata de comunicatii, dar nu va accepta suprimarea concurentei la nivelul infrastructurii de comunicatii (...). Primaria trebuie sa consulte piata, Asociatia de Comunicatii prin Cablu cu privire la detaliile de operare a retelei metropolitane", a spus Georgescu.
Compania UTI Systems - impreuna cu subcontractorii Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel - a depus, in luna august, singura oferta pentru realizarea proiectului in valoare de peste 200 de milioane de euro.
Denumit Retea metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - NetCity, proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public-privat, Primaria Capitalei punand la dispozitie domeniul public.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro