Proces intentat impotriva companiei Apple pentru ca a sters muzica de pe iPodurile utilizatorilor

Categorie: IT & C

Compania Apple a recunoscut ca in perioada 2007-2009 a sters diverse melodii de pe iPodurile anumitor utilizatori, fara a-i instiinta in legatura cu acest aspect. Dupa spusele avocatilor care reprezinta reclamantii, compania a facut abuz de putere si de monopolul pe care il detine in industria muzicala, pentru a elimina concurenta.
Mai exact, atunci cand utilizatorii descarcau muzica de la competitorii iTunes, Apple ii obliga sa-si reseteze iPodurile. Odata cu aceasta resetare, melodiile descarcate de la companiile concurente erau sterse de pe dispozitivele lor.

Apple sustine ca aceste masuri au fost luate pentru a-si securiza contractele cu casele de discuri. Cu cateva luni inainte de decesul sau, Steve Jobs declara intr-un interviu faptul ca Apple depunea eforturi mari pentru a respecta cerintele riguroase ale caselor de discuri, care stipulau ca muzica de pe iTunes necesita protectie prin gestionarea drepturilor digitale. De asemenea, Eddy Cue, sef al departamentului de servicii pe Internet in cadrul Apple, a precizat ca aceste decizii au fost luate pentru a proteja iPodurile si continutul digital de interventia hackerilor.

Persoanele care au achizitionat iPoduri in perioada 2006-2009 sunt in numar de 8 milioane, iar cei doi avocati care se ocupa de caz trebuie sa stabileasca mai intai cati dintre acestia sunt eligibili pentru a fi considerati reclamanti. Suma solicitata pentru despagubire este de cel putin 350 de milioane de dolari, deoarece tacticile Apple i-au determinat pe utilizatori sa plateasca preturi mai mari pentru iPoduri si muzica descarcata.

Sursa: CNN Money


Alte articole